0

О т седмица скулпторът Алексей Алексиев превръща изсъхнала японска вишна в изящна дърворезба, която ще представлява паметник на коронавируса. Чудото се намира на Кръста в столицата, на няколко метра от църквата, срещу някогашния Японски хотел. Паметникът ще е подарък за софиянци.

От седмица скулпторът Алексей Алексиев превръща изсъхнала японска вишна в изящна дърворезба, която ще представлява паметник на коронавируса. Чудото се намира на Кръста в столицата, на няколко метра от църквата, срещу някогашния Японски хотел. Паметникът ще е подарък за софиянци.

Алексей Алексиев е забелязал сухото дърво, без да разпознае първоначално, че е вишна. "Имаше много корк в кората, което не е типично за нашия район", разказа той пред „Телеграф медия.“

Оказва се, че това е една от вишните, подарени от японски император на столицата от времето, когато е строен Японския хотел. Така художникът се захваща да даде нов живот на вишната. Решава да направи изящен паметник на коронавируса, като използва част от естествените бодли на дръвчето. "Всички ние сме жертва, независимо дали някой се е разболял или не, обясни философията си маестрото. - Пандемията сложи печат върху всеки от нас, но с този паметник искам да покажа, че животът продължава по някакъв начин", допълни той.

Това не е първото изсъхнало дърво, от което Алексей Алексиев създава изящна пластика, които са подарък за хората. Вече има няколко умрели дървета, които са се преродили в плетеници от цветя, птици, причудливи сюжети и персонажи в Борисовата градина. За срам на обществото обаче са откраднати.

Алексей Алексиев освен резбар е и учен, с дългогодишен стаж в БАН. Той е един от откривателите на диаманти в Югоизточна България.