0

Д ве изсъхнали дървета в центъра на Враца стават символи на книжовността и писмеността. Скулпторът Милен Иванчев започна преобразяването на дънерите, които стърчат до началното училище „Иванчо Младенов“.

Две изсъхнали дървета в центъра на Враца стават символи на книжовността и писмеността. Скулпторът Милен Иванчев започна преобразяването на дънерите, които стърчат до началното училище „Иванчо Младенов“.

Върху едното дърво той дълбае 10 книги, които всеки трябва да прочете. Сред тях са Библията и Рибният буквар. На върха на скулптурата вече е изобразена сова, която е символ на знанието.
Творецът предвижда до края на седмицата, при благоприятни метеорологични условия, да започне работа и по второто дърво, където ще бъдат пресъздадени букви от българската азбука.

Преди две години ваятелят изработи орел в полет от дърво на площад „Христо Ботев“, което изгоря при гръмотевична буря. Идеята точно тази величествена птица да оживее пред погледите на хората е на твореца, който е оставил и своето гордо послание в дънера на дървото „Враца – гнездо на орли“.

Скулпторът, който работи като уредник в Художествената галерия „Иван Фунев“ към Регионалния исторически музей във Враца, изработва произведенията си безвъзмездно за града. Единственото, което трябва да правят от общината, е всяка година да лакират творенията му, за да може да радват хората дълги години. На Милен Иванчев са и трите фигури на животни в градинката пред сградата на Централна поща във Враца.