0

К раят на октомври е последният срок за прибиране на цветята от балкона. Сакъзчето, циганчето и мушкатото обаче могат да издържат дълго, докато не е паднала слана.

Ако имате защитни капаци на терасата си и можете да ги спускате през нощта, тези цветя ще се чувстват щастливи, че не сте ги прибрали все още.

Краят на октомври е последният срок за прибиране на цветята от балкона. Сакъзчето, циганчето и мушкатото обаче могат да издържат дълго, докато не е паднала слана.

Ако имате защитни капаци на терасата си и можете да ги спускате през нощта, тези цветя ще се чувстват щастливи, че не сте ги прибрали все още.

Изскубваме

Един от най-честите въпроси, задаван по форумите за цветя, е как да съхраним до пролетта мушкатото и сакъзчето. Въпреки вещите градинарски съвети в специализираните сайтове повечето от начинаещите разочаровани съобщават, че през пролетта са останали без мушкато.

Опит

Един от най-интересните и очевидно ефективни съвети дава опитната цветарка Мария Новакова в интернет форумите. Самата тя определя сакъзчето и мушкатото за своя любима тема.


Вилата
Сакъзчетата ги изрязвам на 10-12 см от почвата и ги оставям в светла студена стая на вилата. Два-три пъти за цялата зима ги поливаме по малко. Напролет или само почвам да ги поливам, или ги изскубвам и слагам нова пръст, подрязвам малко корените и засаждам отново. Тъй като корените са доста развити, много бързо тръгват и цъфтят обилно.
Случвало се е да не успея с подрязването - прибирам ги вътре както са си. Напролет са почти изсъхнали, само на върха има по малко живот - 2-3 зелени листа. Изрязвам всичко, като оставям две-три коленца и както по-горе - ако реша, сменям пръстта, разказва тя.
Вкореняване

Като изрежа сакъзчетата, остава много материал за вкореняване. 1 см под коленце режа, но слагам в една кофичка по 2-3-4 резника за икономия на място, обяснява Мария. Тя допълва, че на остъклен балкон се чувстват много добре, но може и на прозорец. Тъй като нейната стая е топла, за цветята не е много добре, защото тръгват бързо на височина и стават "цигляви". Стигат някак до пролетта, с чувсто за хумор и колоритен език разказва зимните патила на своята градина Мария. През пролетта ги подрязва, пресажда и те потеглят.
Каре

Зимуват в мазето или сушим като чубрица

Мушкатата се съхраняват много успешно по следния начин, споделя опита си Мария Новакова. Изскубват се от сандъчетата и се нареждат плътно по цветове в кофи. На дъното на кофата се нареждат мушкатата, после се засипват корените с пръст, за да ги покрие, и се поливат с малко вода. Слагат се на тъмно в мазето, където не могат да измръзнат. Зимата се поливат 1-2 пъти по малко. През пролетта се почистват от изсъхналите листа и клонки, оставя се на всяко мушкато по едно-две стръкчета, само на върха, с по няколко зелени листа (другите са изсъхнали и са махнати), а останалите клонки се изрязват ниско - 2-3-4 коленца. Подрязват се корените и се засаждат по две-три в сандъче. Много бързо се развиват и когато запълнят сандъчетата и си подготвят цветове, се подрязват оставените дълги клонки да не стърчат.

Възможно е мушкатата да се изскубят, да се вържат на китки и да се провесват с цвета надолу, като чубрица. През пролетта се засаждат и тръгват.

Снимки Интернет