Скубем мушкатото и го сушим като чубрица до пролетта
3

Циганче, сакъзче и индрише издържат навън до слана

Скубем мушкатото и го сушим като чубрица до пролетта

Краят на октомври е последният срок за прибиране на цветята от балкона. Сакъзчето, циганчето и мушкатото обаче могат да издържат дълго, докато не е паднала слана.

Ако имате защитни капаци на терасата си и можете да ги спускате през нощта, тези цветя ще се чувстват щастливи, че не сте ги прибрали все още.

Изскубваме

Един от най-честите въпроси, задаван по форумите за цветя, е как да съхраним до пролетта мушкатото и сакъзчето. Въпреки вещите градинарски съвети в специализираните сайтове повечето от начинаещите разочаровани съобщават, че през пролетта са останали без мушкато.

Опит

Един от най-интересните и очевидно ефективни съвети дава опитната цветарка Мария Новакова в интернет форумите. Самата тя определя сакъзчето и мушкатото за своя любима тема.


Вилата
Сакъзчетата ги изрязвам на 10-12 см от почвата и ги оставям в светла студена стая на вилата. Два-три пъти за цялата зима ги поливаме по малко. Напролет или само почвам да ги поливам, или ги изскубвам и слагам нова пръст, подрязвам малко корените и засаждам отново. Тъй като корените са доста развити, много бързо тръгват и цъфтят обилно.
Случвало се е да не успея с подрязването - прибирам ги вътре както са си. Напролет са почти изсъхнали, само на върха има по малко живот - 2-3 зелени листа. Изрязвам всичко, като оставям две-три коленца и както по-горе - ако реша, сменям пръстта, разказва тя.
Вкореняване

Като изрежа сакъзчетата, остава много материал за вкореняване. 1 см под коленце режа, но слагам в една кофичка по 2-3-4 резника за икономия на място, обяснява Мария. Тя допълва, че на остъклен балкон се чувстват много добре, но може и на прозорец. Тъй като нейната стая е топла, за цветята не е много добре, защото тръгват бързо на височина и стават "цигляви". Стигат някак до пролетта, с чувсто за хумор и колоритен език разказва зимните патила на своята градина Мария. През пролетта ги подрязва, пресажда и те потеглят.
Каре

Зимуват в мазето или сушим като чубрица

Мушкатата се съхраняват много успешно по следния начин, споделя опита си Мария Новакова. Изскубват се от сандъчетата и се нареждат плътно по цветове в кофи. На дъното на кофата се нареждат мушкатата, после се засипват корените с пръст, за да ги покрие, и се поливат с малко вода. Слагат се на тъмно в мазето, където не могат да измръзнат. Зимата се поливат 1-2 пъти по малко. През пролетта се почистват от изсъхналите листа и клонки, оставя се на всяко мушкато по едно-две стръкчета, само на върха, с по няколко зелени листа (другите са изсъхнали и са махнати), а останалите клонки се изрязват ниско - 2-3-4 коленца. Подрязват се корените и се засаждат по две-три в сандъче. Много бързо се развиват и когато запълнят сандъчетата и си подготвят цветове, се подрязват оставените дълги клонки да не стърчат.

Възможно е мушкатата да се изскубят, да се вържат на китки и да се провесват с цвета надолу, като чубрица. През пролетта се засаждат и тръгват.

Снимки Интернет 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.