По-скъп ток и парно през зимата (ВИЖТЕ ЗАЩО)

Скокът на парниковите квоти вещае

По-скъп ток и парно през зимата (ВИЖТЕ ЗАЩО)

Поскъпването на сертификатите за парниковите емисии (СО2) за декември 2021 г., които нарастват непрекъснато и вече успяха да стигнат, макар и за кратко до ниво от 54 евро за тон вече тревожат участниците на пазара, пише dir.bg. Сайтът уточнява, че вчера цената им достигна 54,83 евро за тон, а днес слезе леко до 53,71 евро за тон.

От декември досега в Европа въглеродните емисии (Carbon Emission Allowances (EUA), които от декември досега са поскъпнали двойно. Скокът увеличава търсенето на екологични горива като природният газ. Мощностите за производство на ток и топлоенергия трябва да купуват по-малко парникови емисии. По тази причина и заради очакванията за икономическо възстановяване след пандемията на газовите хъбове в Европа цената газа също върви нагоре. Допълнителен стимул за поскъпването на метана е и фактът, че доставките на руски газ за Европейския съюз, са на едно от най-ниските си нива от началото на месец май. Едновременно с това са намалели и доставките на втечнен природен газ през май спрямо април за северозападните терминали (за LNG) - Великобритания, Белгия, Нидерландия, френския Дюнкерк и на други места.

В допълнение, според данните на платформата AGSI, през която се проследява нивото на запасите в европейските газови хранилища, нивото на запълване тече много бавно. Например за газов ден 11 май нивото на запълване е до 31,63 % или 352.6242 TWh.

Повишението на цените на въглеродните емисии се пренесе не само на газовите пазари в Европа, но и в България. В началото на годината цената на природния газ, търгуван на българската газова борса "Газов хъб Балкан" беше малко над 25 лв. за MWh. В четвъртък, 13 май, към 14 часа цената на синьото гориво с ден за доставка 14 май се насочва към двоен скок - 44,99 лева за MWh.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.