Рязък скок на престъпленията срещу деца

Рязък скок на престъпленията срещу деца

Драстичен скок отбелязва броят на случаи на деца, които са станали жертва на престъпни посегателства през 2020 г. Статистиката на МВР показва, че през изминалите 12 месеца те са били 1810 - 808 малолетни и 1002 непълнолетни. Това е ръст с близо 600 случая в сравнение с данните от 2019 г.

Голяма част от криминалните деяния, в които са пострадали деца, са извършени в условията на домашно насилие, което достигна своя пик по време на извънредното положение и извънредната епидемична обстановка. Сравнителен анализ на вътрешното министерство показва, че за 2019 г. пострадалите деца от домашно насилие са 658, а за периода от 1 януари 2020 г. до 30 ноември 2020 г. техният брой вече е 823.

Поради скока на този вид тормоз от Министерството на правосъдието пуснаха за обществено обсъждане законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие, който предвижда да се създаде Регистър за домашното насилие. Ще се изгради и Национална комисия за превенция и защита от домашно насилие, която ще бъде постоянно действаща. Освен това се въвеждат мерки срещу психическото и икономическото насилие, забранява се на извършителя да влиза в контакт с жертвата, а пострадалите деца ще се насочват към специализирани услуги за подкрепа и защита.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.