Скок на децата с най-тежки увреждания

Скок на децата с най-тежки увреждания

26 415 са малчуганите инвалиди у нас

Децата с най-тежки увреждания у нас са се увеличили за една година с 4 на сто. През 2017 г. броят им е бил 5791, а през 2018 г. - 6051, става ясно от данните на Агенцията за социално подпомагане, предоставени на „Монитор“.

Същевременно малките пациенти с увреждане над 50 на сто са намалели с 1100 за година. Действащата през 2018 година реформа в ТЕЛК цели прекратяване на фалшивите медицински експертизи и съгласно промените процентът на увреждане вече не се получава на база сумиране на всички заболявания. Значение има единствено водещото увреждане. От данните става ясно, че над 1000 души са били на границата да вземат ТЕЛК, но не се успели, защото основната им болест е била под 50 на сто и са получили отказ. Според нормативите сумиране на недъзите е възможно само тогава, когато водещото заболяване на инвалида е над 80%, а съпътстващото е поне 60 на сто. Това означава, че новородените с увреждания са били с поне две тежки заболявания. Освен това вече решенията за медицинска експертиза се издават по нова скала, като всяка диагноза дава точно определен процент.

Подробностите четете утре в хартиеното издание на вестник "Монитор".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.