0

К омпактният хечбек Skoda Scala дебютира на европейските пазари с богат избор от бензинови и дизелови двигатели. Сега чешката марката обяви, че през есента ще пусне на пазара най-икономичната версия на модела. Тя носи обозначението G-TEC и се задвижва от 1,0-литров 3-цилиндров турбодвигател с мощност от 90 к.с. и 160 Нм въртящ момент. Двигателят е съчетан с 6-степенна ръчна скоростна кутия. Освен на бензин, новият двигател работи и със сгъстен природен газ, популярен като метан.

За целта в задната част на колата под багажника и пред задната ос има три стоманени бутилки за сгъстен природен газ с общ капацитет 13,8 кг. Според информацията от компанията, това количество е достатъчно хечбекът Skoda Scala G-TEC да измине до 410 км само на сгъстен природен газ. Прости сметки показват, че за изминаването на разстояние от 100 км са необходими едва 3,36 кг метан, които към момента у нас струват по-малко от 5 лева. С подобен разход на гориво, новата Skoda Scala е смайващо икономична и много изгодна като автомобил за бизнеса.

Освен бутилките с метан, колата разполага и с 9-литров резервоар за бензин, който осигурява допълнителен пробег от 220 км. Така общият автономен пробег достига 630 км. Преминаването от метан към бензин става автоматично. На метан колата отделя с 25% по-малко емисии на СО2 в сравнение със задвижване на бензин. Заради резервоарите за метан, капацитетът на багажника е намален от 467 литра в стандартния модел до 339 литра. В същото време обаче компанията Skoda уверява, че това е най-големия багажник в сегмента на автомобилите на сгъстен природен газ.

Новата Skoda Scala G-TEC ще се предлага в три нива на оборудване - Active, Ambition и Style с дискови спирачки отпред и отзад. В стандартното оборудване влизат частични LED предни и задни светлини, а изцяло светодиодните светлини се предлагат срещу допълнително заплащане. Още в базовото ниво на оборудване, Skoda Scala на метан се предлага с асистент за предупреждение при напускане на лентата и система за аварийно спиране при опасност от евентуален челен сблъсък.