Скобите защракаха в  новата зелена зона
2

Без гратисен период за забравилите

Скобите защракаха в новата зелена зона

Едва 1500 в „Иван Вазов“ и „Яворов“ подали заявление за винетка

Скобите вече щракат в прясно въведените от понеделник зони за платено паркиране в София, видя „Телеграф“.

Още от първия ден в понеделник проверяващите са започнали да санкционират собствениците на автомобили в жк „Иван Вазов“ и жк „Яворов“, за които не е имало нито заплащане с талон или есемес, нито стикер за паркиране по постоянен адрес. За разлика от предишни разширявания на зоните този път гратисен период за нарушителите няма да има.


Натоварване

В „Иван Вазов“ два дни след въвеждането на зоната улиците се пръскат от коли на места и от двете страни, установи “Телеграф“. На една от основните артерии в квартала шофьор се суетеше около автомобила си, който се бе сдобил със скоба. „Не съм видял знака, защото нямам очакване да гледам за такъв. Паркирам тук често и дори не съм знаел, че се планира паркирането да става платено“, обясни той, докато чакаше служителите на „Център за градска мобилност“ да дойдат и да освободят колата му срещу 30 лв. Работещи в квартала споделиха, че въвеждането на платено паркиране е в техен ущърб, защото вече няма как да идват с кола на работа. „Максималният период за паркиране е 4 часа, а работното ми време е 8. Но дори и без това ограничение 8 лв. на ден за паркиране ми идват много“, разказа жена, която сподели и че за пръв път идва с трамвай на работа от години.


Живеещи

Живеещите в квартала обаче са доволни, че паркирането става платено, тъй като това означава, че те вече ще се конкурират за паркомясто само помежду си, но не и с приходящи работещи от други квартали. Много от живеещите обаче също ще попаднат под удара на санкциите. Това ще се случи, тъй като до момента броят на заявленията за издаване на стикер за паркиране по постоянен адрес за двете нови зелени зони е едва 1500, при положение че домакинствата само в „Иван Вазов“ са около 6000.

„Дори и да приемем, че не всяко домакинство има автомобил, както и че много собственици паркират на частен терен, числото пак е много малко, което означава, че хиляди автомобили вече са в нарушение“, споделиха за „Телеграф" неофициално от ЦГМ, откъдето тепърва ще обобщават данните за първата седмица.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.