Сключваме по-лесно имотни сделки от Австрия

Сключваме по-лесно имотни сделки от Австрия

В Европа след нас по общи резултати са Словения, Хърватска, Сърбия и Турция

В България сключването на имотните сделки става по по-улеснена и прозрачна процедура в сравнение с Австрия. Това сочи международното изследване Global Real Estate Transparency Index (GRETI) за 2020 г.

Най-високият бал по показателите на анализа е 1.00 и по този критерий, единствено Великобритания и Ирландия го постигат. За нашата страна оценката е 1,84, колкото Хонконг, а за Австрия - 1,91. С по-слаби показатели от нашия са още 6 държави, които иначе са в по-горната група на държавите с прозрачен пазар. Става дума за Япония с оценка от 1,93, Южна Африка - 1,88, Малайзия - 2,60, Южна Корея - 2,43, Китай - 2,20 и Тайланд - 2,31.

По показателя отнасящ се до регулацията и правото сме оценени с 2,08, като по-лоши резултати от нас има Испания - с 2,55 и Южна Африка - 2,14, Малайзия - 2,18, Китай - 2,46, като въпросните страни също са в по-горната категория.

Рейтингът обхваща 99 държави и 163 града по земното кълбо, оценени по 210 критерия. Сред показателите са индикаторите на имотния пазар, регулаторните и юридическите аспекти, процедурите по сключването на сделките, устойчивостта на имотния сектор. Според резултатите за последните 2 години


прозрачността на имотните пазари в света се подобрила само с 1,1%.


България е на 42-о място по прозрачност на имотния пазар. Страната ни е в групата от 26 страни с резултат от оценката, определящ имотния им пазар като полупрозрачен. В нея пред нас в същата група с по-висок общ резултат от Европа са Румъния, Русия и Гърция, а след нас - Словения, Хърватска, Сърбия и Турция. Югоизточната ни съседка е непосредствено след нас на 43-то място с общ рейтинг от 2,91 при 2,87 за нас. От европейските държави преди нас във въпросната група имаме по-добри резултати по показателите по инвестиционна ефективност и по регулация и право от Румъния. Общият показател обаче на северните ни съседи, изчислен от JLL, е по-добър от нашия. Същото важи и за Гърция, която ни изпреварва само с една стотна. В сравнение с южните ни съседи обаче също


имаме по-добра оценка по показателя регулация и право,


а също така и по процеса на сключване на имотните сделки. На Балканите първа по критерия за регулацията на имотния пазар и правните му аспекти е Словения. В групата от страните с полупрозрачен пазар по този показател пред нея е само Израел. С бала си от 1,69 пък словенците са по-добре оценени от 16 от 23-те държави, влизащи в по-горната група на държавите с прозрачен имотен пазар.

Общо групите в рейтинга са 5. Първата е топ 10 на страните с високо ниво на прозрачност на пазара. В нея начело е Обединеното кралство, следвано от САЩ, Австралия, Франция, Канада, Нова Зеландия, Нидерландия, Ирланзия, Швеция и Германия. Във втората с прозрачен пазар са определени още 23 страни, като най-високо са оценени Швейцария, Финландия и Белгия. От 34-то до 59-то място в класацията са страните с полупрозрачен пазар, като начело на нея са Индия, Румъния и ОАЕ-Дубай. В групата на държавите с ниска прозрачност са 21 страни, като от Европа там е само Украйна. С непрозрачни имотни пазари са определени 19 държави и сред тях единствената европейска е отново бивша съветска република - Беларус.

Сред градовете очаквано


с най-прозрачен пазар е Лондон,


сочи още проучването на JLL. След британската столица се нареждат: Лос Анджелис, Сан Франциско, Сидней, Вашингтон, Манчестър, Бирмингам, Сиатъл, Ню Йорк и Мелбърн.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.