Складовете в приюта на отец Иван са празни

Складовете в приюта на отец Иван са празни

Неплатени сметки за 8000 лв. спряха тока на 3 къщи и застрашиха още 15

Приютът на отец Иван в с. Якимово остава без храна в началото на зимата. Складовете му вече са почти празни – останалите са му само ориз, леща и картофи. По думите му през последните седмици 200-те бедни, които са настанени в къщите, са яли само картофи.

150 от всички обитатели на приюта са деца, като 75 от тях са ученици. „Не може да ги храним с едно и също, трябва да ядат разнообразна храна. Най-наложително е да се снабдим с трайни консерви – боб, домати, чушки, грах, за да можем да си готвим“, казва отец Иван. Въпреки че имат собствено стопанство с 40 бивола и 12 крави, мляко почти нямали – изкарвали по 5-6 л. на ден, защото имало малки теленца, а и голяма част от животните били ялови. Все по-често му се налага да купува мляко и памперси, защото в приюта има 3 бебета. Отец Иван се надява малко по малко да успее да си набави необходимите хранителни продукти, за да изкарат зимата. „Една ученичка от Русе или Велико Търново ми се обади да каже, че със съучениците са събрали някакви продукти и ще ни ги донесат, но не знам какви са“, споделя отец Иван. Това обаче не е единственото предизвикателство, пред което се изправят, живеещите в стопанството в с. Якимово.

Заради неплатени сметки токът на 3 от къщите е спрян, а още 15 са заплашени да последват същата съдба. Общата дължима сума е около 8000 лв. „Сметките, които са по-ниски, съм ги платил, но за другите нямам възможност и вече почнаха да ни откачат, не ни изчакват от енергийното дружество“, казва отец Иван. Наближаващите светли християнски празници бедните може да посрещнат не само на тъмно, но и без отопление. Причината е, че вече почти нямат останали дърва. Тази година отец Иван е успял да купи едва 30 куб., които вече са на свършване. „Една къща кара с половин количка дървен материал цяла седмица. Миналата година бях купил 200 куб., но тази нямах възможност. Предишни години съм писал до министъра на земеделието и той ми е отпускал дърва, но сега нямах време. Не знам как ще изкараме зимата“, споделя отец Иван. За да изкарат зимата ще са им необходими още около 100 куб. дърва.

Към належащите ежедневни разходи те добавят и такива за ремонт. Заради вятъра често се случвало да има счупени керемиди, а при дъжд капело в стаите. За смяна били и тапетите, но това било второстепенно нещо, казва отец Иван. По-наложителна била нуждата от гипсокартон, гипсово лепило и цимент.

Тази година е била най-слабата за дарения, приходите рязко са намалели, а сметките са празни. „Преди в сметката са влизали по 100-200 лв. на месец, а сега по 20, 30 до 50 лв. Народът просто обеднява, а дарения правят основно бедните и средната класа“, анализира отец Иван. Въпреки всички трудности, пред които се изправя, отецът си пожелава единствено здраве. Всичко друго, казва той, ще се оправи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.