0

М ащабна представителна изложба „Константин Щъркелов. Скитникът самотник“ ще бъде първата експозиция, която Софийска градска художествена галерия ще открие след отпадане на забраната за провеждане на масови културни събития във връзка с опасността от заразяване с коронавирус. Вероятната дата – след 29 март. Въпреки невъзможния достъп в условията на пандемия, екипът на СГХГ вече е подготвил експозицията по повод 130 години от рождението на автора: в две от залите са подредени хронологично негови масла, акварели и рисунки.

Мащабна представителна изложба „Константин Щъркелов. Скитникът самотник“ ще бъде първата експозиция, която Софийска градска художествена галерия ще открие след отпадане на забраната за провеждане на масови културни събития във връзка с опасността от заразяване с коронавирус. Вероятната дата – след 29 март. Въпреки невъзможния достъп в условията на пандемия, екипът на СГХГ вече е подготвил експозицията по повод 130 години от рождението на автора: в две от залите са подредени хронологично негови масла, акварели и рисунки.

Най-нетърпеливите ценители ще имат възможността още сега да разгледат виртуално в сайта на галерията част от творбите на виртуозния художник, смятан за любимец на българското царско семейство и затова – незаслужено

изпаднал в забвение по време на соца

Изложбата представя живота и творчеството на Константин Щъркелов чрез архивните материали – снимки, лични дневници, спомени, писма на негови съвременници, документи, статии и отзиви във вестници и списания, съпътствали неговите художествени изяви, и не на последно място – чрез произведенията, създадени от самия художник през различните периоди на неговата кариера. Куратори са директорът на СГХГ Аделина Филева, Красимир Илиев и Пламен Петров.

От маргинална фигура на вдовишки син, беден творец, самотник, скитник, бохем, Щъркелов се превръща в олицетворение на преуспелия талант. Срещу всички перспективи на практичния уют, той избира съ-творението, креативността, за да останат накрая произведенията му – пейзажите от България и света, портретите на не една личност и образите на войната.

От една страна пред нас изплува образът на човек, който обича живота, компанията на своите приятели, песните, поезията, хубавото вино, веселието. Същевременно ще го съпътстват и множество житейски трудности. Невинаги ще разполага с необходимите средства за себе си, за творчеството и семейството си. А от друга страна, въпреки че е неспокоен и често дори тревожен, той остава изпълнен с оптимизъм, поетичен, искрен и зареден с онази пантеистична любов към природата и човека, за да създаде стотици произведения.

Природата сякаш го пречиства от всичко светско

и го дарява с онова искрено чувство, с което пристъпва обратно към другия свят – света на планините, полята, реките, долините. Чувство, което му носи импулси за творческо вдъхновение – радост и тъга, възхищение и преклонение. Така художникът в определен период от своя живот се превръща в самотник. Скитникът самотник, който от своята свобода в природата твори нови простори. В тях той е първи техен обитател. Самотник. Но за кратко – тези нови простори стават земни, достъпни. След последната мазка на четката, след последния щрих ще принадлежат на света, на другите.

За да се възстанови хронологията на живота и творчеството на Щъркелов, екипът на СГХГ е проучил и прегледал стотици документи. Това проучване от една страна е дало възможност да се изяснят и допълнят факти от биографията му, а от друга да се види с колко и какви произведения е участвал в различни изложби през годините, както и да се възвърнат забравените оригинални названия, които художникът е поставял на своите картини.

Еспозицията включва над 300 произведения – масла, акварели и рисунки, обхващащи цялостното му творчество. Едни от големите масиви с негови творби се намират в Централен държавен архив, Националната художествена галерия, Националния военноисторическият музей. По-малки по обем, но важни за изследването са произведенията в СГХГ, НХА, Националния литературен музей, Музея на София, както и художествените галерии в страната. Друга съществена част от творбите в експозицията се представят за пръв път или са показвани много рядко. Те са от художествения фонд на МВнР и част от колекциите на дипломатическите ни мисии в Анкара, Белград, Берлин, Братислава и др. Частни колекционери и наследници допълват с редки творби юбилейната ретроспективна изложба, която след откриването й ще може да бъде посетена поне до юни.