Въпреки скандалните разкрития, поставящи въпроса с какви пари ще финансира закупуването на българските активи на ЧЕЗ, „Еврохолд“ е внесъл миналата седмица документите за одобрение на сделката в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Новината беше съобщена от самата компания, откъдето дори заявиха, че планирали до края на годината да получат разрешение за приключването на сделката и да получат акциите от шестте дружества на ЧЕЗ. Холдингът смятал да финансира транзакцията със синдикиран заем за 300 млн. евро от германската Дойче банк и японската "Номура".

Новината идва на фона на


все по-притеснителни сигнали


за това доколко холдингът изобщо е адекватен кандидат за активите у нас на ЧЕЗ, които бяха договорени на цена 335 млн. евро. Към момента купувачът не само че няма одобрението на Комисията за финансов надзор за проспекта за увеличение на капитала му на БФБ с 80 млн. евро, чрез които частично трябваше да финансира сделката, а още не е публично огласен резултатът и от самата проверка на КФН за състоянието му. Тя стартира през април, когато стана ясно и че „Еврохолд“ е преференциалният кандидат за ЧЕЗ. В края на юни от комисията изпратиха доклад с изводите си и установените факти на прокуратурата и на ДАНС, а също и на НАП, откъдето от своя страна започнаха проверка. Резултати от нея също няма. От КЕВР – втория регулатор, който по закон трябва да се произнесе по сделката, също още не са го направили. И докато се чакат резултатите от всички течащи проверки, в края на юни международната рейтингова агенция Fitch постави негативна оценка на три от дъщерните дружества в структурата на „Еврохолд“. Причината – авторитетната агенция оцени като рискова за състоянието им сделката за закупуването на българските активи на ЧЕЗ. Според съобщението, публикувано на сайта на Fitch, агенцията е поставила оценка RWN - „под наблюдение с негативна перспектива”, за дългосрочния рейтинг и рейтинга за финансова стабилност на две дружества, опериращи на българския пазар - „Евроинс“ и „ЕИГ Ре“, както и на дъщерната фирма на „Еврохолд“ в Румъния – „Евроинс Румъния - Застраховане и презастраховане“.


Третата компания вече имаше проблеми заради огромна ликвидна дупка


Затова, под натиска на румънските регулатори, премина през двегодишна оздравителна програма. Именно заради тези проблеми и гръцката национална банка на три пъти - последния от които в началото на тази година - отказа на друга застрахователна фирма от структурата на „Еврохолд“ да придобие „Креди акрикол“, която в южната ни съседка оперира на животозастрахователния пазар.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Китай с нови мита върху американски стоки за 75 млрд. долара

Китай смята да наложи нови тарифи на американски стоки на стойност от 75 млрд. долара, предават световните агенции. Размерът на митата ще е между 5-10% като част от тях ще влязат в сила на 1 септември, а друга – на 15 декември.

С 29% растат оборотите в информационните технологии през второто тримесечие

През второто тримесечие на 2019 г. общият индекс на календарните данни на оборота в сектор "Транспорт, складиране и пощи" нараства със 7.3% в сравнение със същото тримесечие на 2018 година, показват предварителни данни на Националния статистически институт.