СКАНДАЛЕН КЛИП: Разследват брутално психическо насилие над деца с увреждания в Бургас

СКАНДАЛЕН КЛИП: Разследват брутално психическо насилие над деца с увреждания в Бургас

Видеото със закани за физическа саморазправа стига до прокуратурата

Скандален видеоклип с брутален психически тормоз и насилие над беззащитни деца с увреждания взриви социалните мрежи. 

Вербалната агресия идва от няколко дами, които очевидно са назначени и работят като педагози с децата. Видеото е заснето  в базата на ЦСОП-Бургас, по-известна като бившето Помощно училище.  На видеозаписа се чува разговор между педагожките и обидни и унизителни реплики, отправени към децата. "След малко ще й счупя главата", казва една от дамите, а друга отговаря: „Направо е отвратителна лигла. Трябва да изляза, защото ще я убия…Тя знае какво ще стане, когато останем насаме”. Друга от педагожките отговаря: "Трябва да я надумкаме и тогава да седи и да реве цял ден...". Секунди по-късно първата заканваща се педагожка продължава: "Аз имам час с нея ей сега... ох, мале как ще те набера сега след малко, ей сега - четвъртия час...". Посе дамата продължава: "тя един месец я държа, после забрави кво стана, сега ще останем насаме и още един месец ще я държи! До Нова година ще е прекрасна...".

Чува се гласа на трета жена, която заявява: "Тази е голяма лиготия", а друга от колежките й се обръща към детето с думите: "Тя знае какво става като останем насаме... Така, че ни майка ти ме стряска, ни баща ти, ни вуйчо ти, ни който и да е.... Пък кой бил полицай, пък бил незнам си какъв...Тя ще види след малко...".

Педагожките продължават да коментират детето в негово присъствие и да го обиждат. "Иначе името си не знае, не може да напише една буква, а те изважда извън нерви", казва една от дамите. В записа се съдържат всевъзможни реплики, граничещи с издевателство над детската психика, но почти няма нищо, което да напомня за някакво макар и повърхностно обучение. По-нататък разговора между преподавателките продължава със смешки и припомняне на стари случки с други дечица. Една от госпожите разказва как в салона по физическо завързала ръцете на момченце, след като го сложила на колелото. Разказаната ужасяваща случка предизвиква не възмущение, а бурен истеричен смях сред останалите педагожки.  

Засега не е ясно кой и по какъв начин е успял да заснеме скандалния клип. След като той бе публикуван в социалните мрежи, депутатът от „Демократична България“ Елисавета Белобрадова съобщи, че е уведомила лично кмета на града Димитър Николов.

Оказа се, че това не е първият скандал в Центъра. За недопустимо отношение към децата от страна на възпитателките е имало и други подадени сигнали в Агенцията за закрила на детето, но не е ясно до къде е стигнала проверката. Според запознати, те са приключили безрезултатно, защото сигналите не са били подплатени с видеозаписи, а директорката на ЦСОП Бургас Диана Костова обявила всичко за лъжа. Тя гарантирала, че децата са обгрижени, а родителите изключително доволни от отношението на педагозите. 

Скандалният видеозапис вече е предаден на прокуратурата, и по случая е започнало разследване. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.