Скандал за мониторинга на  IT системата на съдебната власт

Скандал за мониторинга на IT системата на съдебната власт

Със скандал и опити за шиканиране бе съпроводено възлагането на одит на информационната сигурност на системата за случайното разпределение на делата по време на Пленума на Висшия съдебен съвет.

На заседанието на кадровиците на Темида миналата седмица председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и неизменната му поддръжничка Атанаска Дишева подгряха скандала. Тогава те заявиха, че не са съгласни представляващият ВСС Боян Магдалинчев да бъде упълномощен да подпише договор за извършване на одит на информационната сигурност на Централизираната система за случайно разпределение на делата с оглед ограничаване на вътрешни и външни уязвимости на системата, без да са прочели самия договор.

Колегите им от ВСС им обясниха, че проектодоговорът е изготвен въз основа на параметрите в зададената обществена поръчка и че няма практика да се прилагат самите договори, но Панов и Дишева останаха непреклонни. Правосъдният министър Данаил Кирилов, който председателстваше ВСС, няколко пъти отбеляза, че Панов и Дишева нямат доверие в представляващия съвета, а самият той отсъстваше от заседанието. Така разглеждането на точката остана за тази седмица.

По време на пленума в четвъртък стана ясно, че проектодоговорът вече е приложен към точката и би трябвало всеки кадровик да се е запознал с него. Дишева този път поиска да разбере защо не вижда описани техническите параметри и предложи допълнение към договора. Наложи се да й бъде обяснявано, че в договорите по обществена поръчка се правят препратки към зададените параметри, за да не бъдат описвани.

„На мен договорът ми е ясен. Ако на някого не му е ясен, можеше досега да пита администрацията“, каза Огнян Дамянов.

„Договорът е минал през IT специалистите във ВСС. Не можем сега на коляно да го дописваме. Дори един съюз може да го промени. От 6 месеца не можем да направим договора. Нещо се опитваме да скрием ли? Ние не искаме да направим одит на системата ли?“, попита Даниела Марчева.

В крайна сметка със 17 гласа „за“ кадровиците гласуваха Магдалинчев да сключи изготвения договор с фирма, която ще провери за слабости информационната система.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.