Скандал за минималната пенсия прекрати заседанието на НС

Скандал за минималната пенсия прекрати заседанието на НС

Скандал за размера на минималната пенсия прекрати извънредното заседание на Народното събрание във вторник. 

Депутати от БСП и "Атака" обградиха парламентарната трибуна като поискаха гласуването на текстовете в проектобюджета за държавното обществено осигуряване (ДОО) да стане поименно. Председателстващият Емил Христов обаче прекрати споровете като сложи край на днешните разисквания.

На извънредното заседание днес бяха разгледани бюджетът за Здравноосигурителната каса, както и този за ДОО. И двете точки предизвикаха полемики, но връхната точка бе достигната, когато започна обсъждането на пенсиите. От „Атака” и ‘Воля” поискаха минималният размер на пенсиите да е 300 лв., а БСП предложиха увеличението да е постепенно като от 1 юли пенсията също да стигне три стотака. ДПС пък предложиха за периода 1 януари-31 декември догодина минималната пенсия да е 250 лв., но мнозинството го отхвърли. Предложението на управляващите е минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 януари догодина до 30 юни да остане 219,43 лв., а от 1 юли до края на 2020 г. - 250 лв.

Точката обаче остана за гласуване на следващия ден.

Днес бе прието минималният месечен праг за самоосигуряващите се лица през 2020 г. да бъде 610 лв. Предложението бе внесено от ГЕРБ като бе подкрепено със 106 гласа, отхвърлено от 78, а 20 се въздържаха. Освен това бе вдигнат максималният осигурителен доход на 3000 лв., а земеделските стопани ще се осигуряват на 420 лв, Отхвърлено обаче бе предложението на БСП за увеличаване на максималния осигурителен доход на 3900 лв. и за вдигане на минималната работма заплата на 650 лв. “За нас е справедливо максималният осигурителен доход да бъде увеличвен на минимум 3900 лв. - така ще се премахне една традиционна за обществото ни справедливост - а именно високодоходните галъпи да се облагодетелстват за сметка на нискодоходните”, коментира Георги Гьоков от левицата.

Предложението тютюнопроизводителите и земеделците да продължат да се осигуряват на 400 лв. бе отхвърлено. Още в началото на осбъждането на проектобюджета за ДОО за 2020 г. депутатите разкритикуваха властта за занижените приходи. От ДПС предложиха те да бъдат увеличени с 10 млн. лв., но тази идея също не бе подкрепена. От левицата пък коментираха, че в този си вид парите не дават възможност да се провеждат различни от сегашните политики. “Този бюджет няма да ви разрешава да правите по-различки политики”, обърна се Гьоков към назначената днес нова социална министърка Деница Сачева. Депутатите ще продължат с разглеждането на бюджета утре.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.