Скандал във ВСС за случайното разпределение на делата

Скандал във ВСС за случайното разпределение на делата

Със скандал за ефективността на системата за случайно разпределение на делата завърши последният пленум на ВСС преди съдебната ваканция. Той беше четвъртият, на който можеше да бъде издигната кандидатурата за главен прокурор. Министърът на правосъдието Данаил Кирилов председателстваше заседанието.

Той заяви, че няма да издигне кандидатура и се обоснова. Кирилов внесе като допълнителна точка в дневния ред свое предложение, което всъщност предизвика скандала. Той поиска съгласието на кадровиците на Темида да се възложи на Комисията по професионална квалификация и информационна технология да направи доклад за всички факти и обстоятелства по сключване на договора за системата за случайно разпределение на делата. "Още повече, че е имало неуспешен опит за външен одит", каза Кирилов. Председателят на въпросната комисия потвърди пред ВСС това. Обяснението бе, че не да се явили кандидати, които да го направят. Още докато Кирилов обясняваше искането си, председателят на ВКС Лозан Панов го прекъсна да го направел писмено. Кирилов отбеляза, че са му взели думата, след което продължи да обяснява защо иска това. Освен доклад как се е стигнало до сключването на този договор, колко е струвал, как се експлоатира системата и как се контролира, той поиска външен одит. Поддръжничката на Панов Олга Керелска зави, че правосъдният министър няма законово право да предлага на ВСС решение за такова искане. "Искам да вдигна този проблем на вашето внимание", отвърна Кирилов. "Тази система е компрометирана. Публична тайна е, че случайното разпределение не е случайно. Аз бих предложил това решение. Ще го направя и писмено", заяви Драгомир Кояджиков. "Да не бързаме с изводите, одитът трябваше да отговори дали системата е компрометирана", скочи Атанаска Дишева. "Тази система не се ползва с доверие. Мълчах до сега, защото искам да говори вашият доклад", каза Кирилов. Панов заяви, че е работил с 3-ма правосъдни министри и обясни, че гласувал против включването на точката в дневния ред, защото не била писмена. Главният прокурор Сотир Цацаров не издържа и заяви, че слуша простотии колко министри са минали, гледайки към Панов. След това Цацаров напусна ВСС. Минути след него заседанието напуснаха и Кирилов и Панов. Пред журналисти Кирилов заяви: "Смятам, че ВСС трябва да знае точно какво се случва в тази система и да вземе решения". "Няма да споделя моето вътрешно убеждение за тази система, за да се пази авторитета на съдебната власт", каза още Кирилов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.