Скандал в парламента за маски и разпускането на НОЩ (ОБЗОР)

5 от партиите „разтревожени“ от разформироването на звеното

Скандал в парламента за маски и разпускането на НОЩ (ОБЗОР)

Костадин Ангелов: Депутатите говорят за здравето на българите, а не си носят маските

Лют скандал с тежки обвинения се разигра в парламента в петък, а поводът бе решението на премиера Бойко Борисов да разформирова Националния оперативен щаб. Още в началото на пленарното заседание 5 от 6-те партии в Народното събрание обявиха, че са „разтревожени“ от разформироването на звеното, а от Демократична България дори излязоха с декларация.

Това пък стана причина в парламента да се появи и министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов, който да отговори на обвиненията.

„Казвахте, че няма такава пандемия – докажете, че в пленарната зала сте на висотата да спасите цяла България“, заяви Ангелов от парламентарната трибуна и направи забележка на депутатите, че са без маски. Ангелов поясни, че министърът на здравеопазването носи отговорността за управлението на здравната криза, а не НОЩ, който е съвещателен орган към министър-председателя.

"НОЩ не предлага мерки. Мерките се предлагат по закон от главния държавен здравен инспектор. За каква законност говорите и за какви други послания говорите, след като не спазваме законите в страната", каза той.

„Слушах всичко, което се каза за НОЩ, гледах много внимателно загрижеността на всеки един от изказалите се народни представители за здравето и живота на българските граждани“, заяви Ангелов. Той неколкократно призова депутатите да спазват закона и да си поставят маски: „Само че не разбирам едно, когато от тази трибуна се говори за живота и здравето, кога сме истински, кога казваме истината – когато говорим от парламентарната трибуна или когато стоим в залата без маски?".

"Може много да викате за справянето с COVID ситуацията, но и с третата вълна се справяме. Като виждаме края, лесно е да се четат декларации от парламентарната трибуна. Но къде бяхте вие през втората вълна, когато нямахме въздух? Само няколко човека от вас влизаха в болниците и си правиха снимки за два дни", реагира остро здравният министър.

"Госпожо Дончева, вие неправилно сте си сложила маската", заяви в изказване от трибуната Ангелов.

"Предизборната кампания свърши. По-рано част от вас наричаха докторите престъпници, част от вас гориха маски. Сега мен ме е срам като лекар. По отношение на отговорността ясно е записано в закона. Само че се съмнявам, че той е прочетен от всички", обърна се към депутатите проф. Ангелов. Преди появата на здравния министър представителите на 5 от партиите в НС коментираха разпускането на НОЩ от трибуната и в кулоарите на парламента.

"Ако имаме възможност да управляваме, ще предложим истински щаб с истински професионалисти - това коментира в кулоарите на НС депутатът от „Има такъв народ“ Станислав Балабанов, като допълни: - Пандемия има и ние никога не сме го крили. Както знаете, действията на Националния оперативен щаб бяха нелогични на база и на политическите решения“.

Георги Михайлов от БСП също излезе с позиция от името на БСП по темата: "БСП посрещна с тревога факта, че е разформирован НОЩ, който според него е допуснал много пропуски. По думите му се създадоха излишни страхове". "Нашето предложение в края на този ден е, когато се избира комисия по здравеопазването, да анализира управлението на здравната криза досега", каза Михайлов.

„Закриването на НОЩ в този момент е абсолютно немотивирано, защото все още не сме преодолели третата вълна на коронавируса“. Това каза Джевдет Чакъров от ДПС. По думите му това бил безотговорен акт към настоящия момент. Съставянето на правителство щяло да отнеме време.

„Този щаб даваше сигурност на обществото, закриването му е вид абдикация“, каза той. В отговор Даниела Дариткова от ГЕРБ заяви, че председателката на НС трябвало да следи за спазването на мерките в парламента, а в тази зала не можело да се спазва дистанцията. Дариткова помоли за ред в залата.

"Кое наложи разпускането на НОЩ?“, пък попита депутатът Александър Симидчиев в декларация от името на ПГ на "Демократична България". Той определи това решение като активно мероприятие за дестабилизиране на ситуацията. Според него това решение на премиера прехвърля отговорността за пандемичната ситуация на Народното събрание.

В същия дух беше декларацията на "Изправи се! Мутри вън!" относно разпускането на НОЩ. "Би следвало парламентът да се произнесе какъв ще е органът, който ще се занимава с управлението на Древната криза. Борисов да дойде тук и да даде отговор как да се управлява здравната криза", заяви Манолова от парламентарната трибуна. По думите й Борисов провеждал наказателна акция спрямо българските граждани, българските пациенти, действайки на принципа "След мен и потоп", заяви тя.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.