Скандал след опит за дарение на болнични легла в Кюстендил

Скандал след опит за дарение на болнични легла в Кюстендил

Директорът Александър Величков: Нашите пациенти не са второ качество

Вълна от недоволство последва след опит за дарение на болнични легла от швейцарска дарителска организация на Кюстендилската многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Никола Василиев“.

 

Преди ден представители на организацията посетиха здравното заведение и заявиха, че имат намерение да дарят електрически легла за нуждите на болните. „Въпреки голямото ни желание да направим безвъзмездно дарение на болницата, то беше отказано. Обяснението беше, че електрическите легла били трудни за поддръжка, нямало части за тях. Питам се дали е трудно, когато си неподвижен и няма кой да ти помогне, да се обърнеш и да лежиш цял ден в едно положение на метални пружини – трудно е! Все си мисля, че директорът е длъжен да осигури минимални условия за болните“, обявиха представители от дарителската организация.

От своя страна директорът на Кюстендилската болница, д-р Александър Величков беше категоричен, че има достатъчно като брой легла в здравното заведение, както и реанимационни. „През годините болницата е получавал много дарения от Западна Европа, като една част са били в крайно лошо състояние. Те подменят немедицинското си оборудване с ново, като след това са длъжни вложат средства в извозване и унищожаването им. Част от остарелите шкафчета и легла се даряват на по-изостанали държави“, уточни Величков.

Той подчерта, че въпросните легла са със специални електромотори, които след като се развалят на практика стават неизползваеми.

„Ние сме запълнени с такъв тип дарения, като една част от леглата са именно такива и са неизползваеми. Разбира се, че болницата не може да съществува без легла, но категорично мога да кажа, че ние имаме достатъчно. Защо това, което изхвърлят болниците от Западна Европа, ние трябва да го приемем. Нашите пациенти да не са второ качество“, категоричен беше болничният шеф. Той посочи, че подобен вид дарения не са съвсем безвъзмездни като се заплащат транспортните разходи.

Преди време след дарение от друга организация се наложило здравното заведение да заплати сумата от 5000 лв.

„Болниците са се свили, повечето са в тежко финансово състояние. Сами извършваме преструктуриране, има и съкращения на персонала. Тези пари биха могли да отидат за лекарства, за консумативи и за болните хора“, обяви още Величков.

От своя страна от швейцарската дарителска организация обявиха, че всичко около транспортирането на дарението е напълно безплатна, като подобни вече са правени в редица здравни заведения в цялата страна.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.