Скандал на Апенините: Италианската Темида – обладана от тайна масонска ложа

Скандал на Апенините: Италианската Темида – обладана от тайна масонска ложа

Четирийсет години след като Италия бе разтърсена от разкриването на настанилата се по високите етажи на властта тайна масонска ложа „П-2“ на екс-фашиста Личо Джели, сега в страната се завихря друг подобен страхотен скандал – прокурорът от Перуджа Рафаеле Кантоне разследва създаването и функционирането на подобно съзяклятие с тъмни цели, обладало от доста време италианската Темида.

Масонската ложа, за която през тези дни говорят всички на Апенините, но която все още тъне в мъглата на безброй мистерии, според медиите се казва „Унгерия“, тоест „Унгария“. Ако се вярва на непотвърдената все още официално информация, в това топ-секретно общество били членували и продължавали да членуват поне 40-ма висши и редови магистрати, адвокати, професионални политици, висши офицери от силите на реда и др.. Тяхната цел била с общи усилия да манипулират съдебни процеси и присъди в интерес на този, от когото зависи правораздаването между Алпите и Сицилия или който си плати най-добре. По принцип става дума за индустриални групировки, банки, синдикати, политически формирования и други институции с огромно влияние върху стопанския и обществения живот в държавата. Не се изключват и „топли връзки“ между „Унгерия“ и организираната престъпност в страната в лицето на трите „посестрими“ – сицилианската мафия, неаполитанската камора и калабрийската ндрангета.

Интересното е, че в основата на скандала изглежда е членът до средата на миналата година на Висшия съдебен съвет Пиеркамило Давиго. Той става популярен в началото на 90-те години на миналия век като член на екипа прокурори от Милано, които по онова време осъществяват операцията „Чисти ръце“ срещу корумпирани политици и предприемачи, довела до закриването на няколко управляващи партии. Та през лятото на 2020 г. Давиго се сдобива с информация за тайната масонска ложа „Унгерия“, заформена в лоното на италианската Темида. Веднага запознава с предадената му документация вицепрезидента на Висшия съдебен съвет Давид Ермини и главния прокурор на Касационния съд Джовани Салви, които обаче изобщо не реагирали на сигнала. И малко по-късно копия от въпросните компрометиращи книжа попадат в редакциите на няколко централни вестника, изпратени там най-вероятно от бившата секретарка на Давиго. Не след дълго избухва скандалът.

Някои известни политически коментатори смятат обаче, че интригата покрай ложата „Унгерия“ има за цел не толкова разкриването на нейното пагубно влияние върху икономическия и обществения живот на Италия, а по-скоро е завихрена с цел разчистване на сметки между служителите на Темида в страната – хипотези, върху които вече работи усилено прокурорът от Перуджа Рафаеле Кантоне.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.