0

С ивото гниене е широко разпространена и силно вредоносна болест не само по салатата и марулята, но и по останалите зеленчукови видове.

Сивото гниене е широко разпространена и силно вредоносна болест не само по салатата и марулята, но и по останалите зеленчукови видове.


У нас сивото гниене по салатата се среща много често и напада растенията във всички фази от тяхното развитие, особено при зимно-пролетно отглеждане при оранжерийни условия. Нападат се листата, стъблата, кочаните, семенниците и семената. В основата на най-външните листа, обикновено тези, които се допират до почвената повърхност, се образуват едри кафяви напетнявания, които се покриват със сив памуковиден налеп. Болестта се разпространява към пазвите на листата, откъдето колонизира кочана и стъблото. Повредите по стъблото се разширяват, обхващайки листата един след друг.
Причинител
Сивото гниене се причинява от гъбата Botrytis cinerea. Когато условията за развитието на болестта са благоприятни, нападат се по-голяма част от растенията в посева.


Склероциите на гъбата, които се образуват в нападнатите тъкани, са изключително устойчиви както на неблагоприятните условия на околната среда, така и на химичните средства. Попаднали в почвата, те остават там в продължение на много години. Препоръчва се обеззаразяване на почвата. По-добре е обаче в такива случаи салати и марули да се сеят на друго място.
Опазването на растенията от мана и вредители намалява проявите на сивото гниене при всички зеленчукови видове. Задължително трябва да се унищожават растителните остатъци след прибиране на реколтата чрез дълбока обработка на почвата.
Бактерия
Болестта бактериоза по салатата може да предизвика съществени повреди при зимно отглеждане на салатата в неотопляеми полиетиленови оранжерии. Причинител на болестта е бактерията Xanthomonas campestris pv. vitians (Brown) Dowson.
Външните прояви на бактериоза по салатата са разнообразни и се изразяват в избледняване, увяхване и загиване на листата и стъблата на растенията, вследствие развитието на синьозелено до кафяво сухо гниене по корените или в основната част на стъблата. Често заразените салати се пречупват в основата си, без да формират глави. В други случаи по жилките на най-външните листа и в основата на стъблата се развиват дребни, воднисти, вдлъбнати петна, които се разрастват, сливат се и могат да предизвикат загиване на част или на целите листа.
Бактерията се запазва в заразените растителни остатъци, намиращи се в почвата, както и в недобре угнил оборски тор. Болестта се проявява върху отслабнали растения, развиващи се при ниски температури, недостатъчно слънчева светлина и при прекомерно овлажняване.
Контрол
Необходимо е получаване на здрав разсад чрез отглеждане върху незаразена почва и при използване на добре угнил оборски тор. Първите нападнати листа трябва внимателно да се откъсват и да се унищожават. При поява на болестта почвената и въздушната влажност трябва да се намалят, а при възможност температурата – да се повиши. Всички растителни остатъци след прибиране на реколтата трябва да се ликвидират чрез дълбоко заораване.

 Срещу болести
Болест Препарат
1. Алтериоза
Бордо микс 20ВП
2. Антракноза
3. Бактериоза
4. Брашнеста мана Тиовит джет 80РГ
5. Мана Бордо микс 20ВП, Ридомил голд РВГ, Дитан дг, Санкоцеб 80ВП, Корсейт 60ВГ, Витене Трипло Р, Бордо микс 20ВП
6. Сиво гниене Сигнум
7. Склеротинно гниене Бордо микс 20 ВП
8. Склеротиния Контанс ВГ, Сигнум
9. Черни листни петна Ридомил Голд Р ВГ