Сивите километри бъркат в джоба на всички

Сивите километри бъркат в джоба на всички

От тарикатлъка на едни страдат други. Винаги, независимо при какви обстоятелства, ще се намери някой, който да мечтае да е нинджа - бързо да мине между капките, без да има последствия за действията му. Примери в живота на всеки един от нас колкото щете. Всеки помни от детството си онзи един съученик, заради чиято бъбривост целият клас прави извънредни контролни.

Да не говорим за наглите колеги в работата - зор да тръгнат по-рано, оставят си работата наполовина и естествено се налага друг да им я свърши. Защото, видиш ли, ние не сме хора и не искаме да се приберем по-рано при семейството.

Тези дни се появи и още по-нов пример за типичната за българина хитрост. Автобусни превозвачи и таксиджии обявиха, че утре ще излязат на протест (виж стр. 5). Причина за недоволството е наложеното вето върху законодателни текстове, с които общественият превоз на пътници се инкриминира. Нарушителите не само че ще бъдат затворени на топло, а и ще бъдат с отнети превозни средства. Сам по себе си нелегалният превоз е двоен тарикатлък - един път от страна на шофьорите, които бързо-бързо изкарват пари с един и същи маршрут, и втори път - от страна на пътуващите, които търсят евтино решение. Последното е под въпрос колко е безопасно, още повече в условията на пандемия.

Трудно може да се намери бранш, който да не е засегнат от разпространението на коронавируса, а преди от сивата икономика. По-малкото пътувания и почивки логично намалиха и пътуващите в автобусите, затворените заведения доведоха до по-малко поръчки по време на нощна смяна на таксиджиите. А заради хитростта на нелегалните „баровци“ на пътя ще го отнесат и тези, които работят на светло, вместо да допринасят за нарастването и на без това немалкия сив сектор в страната.

Обаче не трябва да забравяме и най-важните - потребителите. Те ще са най-потърпевши от задаващите се протести, защото в сряда няма да има кой да ги извозва. Браншът заплаши, че спирането на превозите може да продължи и по-дълго време. Да видим тогава нещастниците без шофьорска книжка, които бързат, с какво такси ще се придвижат. Или пък почерпените шофьори, които не могат да се качат на собствената си кола. Така те ще трябва да викат познати и роднини да ги връщат вкъщи или пък да спят в кръчмата.

Разбира се, хитростта невинаги е лошо качество. Понякога с нея може да се спестят излишни разходи на пари и време. Когато обаче тарикатлъкът засяга повече хора и е за сметка на други, невинни жертви, тогава той е излишен. Да не забравяме още и как нелегалните превози намаляват приходите в хазната, което означава, че бъркат в джоба на всеки един от нас.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.