Сивата икономика падна до около една пета (ОБНОВЕНА)

Сивата икономика падна до около една пета (ОБНОВЕНА)

Ръстът на легалния бизнес от 4,5% за 2018-та е най-високият за последните 5 години

Сивата икономика падна до около една пета. Това сочи композитният индекс "Икономика на свело 2018", обявен в понеделник от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Националния център "Икономика на светло".

Делът на легалният бизнес у нас


за миналата година достига 79,10 пункта,


или с на 4,5 на сто повече от предходната.

Председателят на работодателската организация Васил Велев припомни, че сивата икономика не само ощетява хазната, но и е форма на нелоялна конкуренция спрямо фирмите, работещи по правилата.

Българската икономиката постепенно изсветлява, каза проф. Стефан Петранов, ръководител на екипа, създал Композитния индекс "Икономика на светло". Той представи анализ на ситуацията и тенденциите за изсветляването на икономиката в България на пресконференция на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Той добави, че през 2017 г. този индекс е бил 74,55 пункта, а през 2016 г. 71,81 пункта. "Новото е ускоряването на тази тенденция", отбеляза Петранов. Той допълни, че тези данни са предварителни и са на база "косвени индикатори".

Наблюдава се


увеличаване на работещите с договори,


заяви още професорът.

По думите му, въпреки че расте показателят за разплащането по банков път на работниците и служителите, голяма част от тях все още продължават да получават заплатата си в плик. Повечето от анкетираните хора, които работят на допълнителна работа с договор, са отговорили, че част от парите им се плащат на ръка. Сравнително високият дял на младежката безработица остава и през 2018 г., показват резултатите от анализа.

Събираемостта на ДДС се повишава. Според АИКБ причина за това е, че министерството на финансите, правителството и Народното събрание са осъществили поредица от действия за подобряване и усъвършенстване на режима на облагане с ДДС. Наблюдава се ръст и в плащането на акцизи за тютюневи и изделия и алкохол. Това се дължи на подобрената контролна дейност на Агенция "Митници" и НАП, смятат още от АИКБ.

„Въпреки по-добрите резултати, делът на сивата икономика остава сравнително висок, добави проф. Петранов. Липсата на квалифицирана работна ръка оказва негативно влияние. Липсват реформи в ключови сектори като здравеопазване, енергетика, защита на конкуренцията, правосъдие, вътрешен ред и сигурност. Според АИКБ новото рязко административно повишаване на работната заплата е довело до повече "сиви" практики в някои сектори.

Австрия, Германия, Финландия и Дания са с най-малко сивата икономикаи нивото й там е под 6 пункта.

Експертът прогнозира, че със сегашните темпове на изсветляване на икономиката у нас може да се очаква до 4-5 години да достигнем средното ниво за ЕС.„Не бива да забравяме обаче, че ще това ниво в Европа продължи да се повишава“, добави проф. Петранов.

Васил Велев обясни, че най-големи рискове от сива икономика има в строителството, туризма, транспорта и особено в малките фирми. Според шефа на АИКБ обаче не бива да се бъдем песимисти. „През 1993 г. брутният продукт на България на глава от населението е бил 3583 долара. При приемането на валутния борд през 1997-ма става 3810 долара, а през 2017 г. - 8331 долара или 2,3 пъти повече. И това е благодарение на 350 хил. предприемачи в България. За това трябва да се популяризират и хубавите примери“, предложи той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.