Ситуацията с водите на река Малка Мътница край Велинград е овладяна

Ситуацията с водите на река Малка Мътница край Велинград е овладяна

Ситуацията във Велинград е овладяна и няма опасност водите на река Малка Мътница да залеят подстанцията, която захранва с ток община Велинград и община Ракитово. Това коментира кметът на курортната община д-р Костадин Коев. До извънредната ситуация и обявеното частично бедствено положение се стигна в сряда късно следобяд.

Според членове на общинския щаб за бедствия и аварии във Велинград поради контролирано изпускане на води от язовир“ Малка Мътница“ част от дигите на реката бяха разрушени, което доведе до частично заливане на земеделски площи. Обявено беше бедствено положение до 21 април. 

Днес ситуацията вече е изключително спокойна. Водата се е оттекла, така че няма опасност за живота и здравето на хората, така че всичко се нормализира. При контролираното изпускане на язовир Малка Мътница, река Малка Мътница, изключително малка рекичка, не е могла да поеме цялото количество и част от земеделските земи, които са в близост, са били наводнени.

Ситуацията е под контрол. Няма опасност", каза велинградският кмет. За седемдневния период, с цел опазване живота и здравето на населението, бе разпоредено да се ограничи движението  на хора и автомобили от двете страни на поречието на река Малка Мътница, от язовир“ Малка Мътница“ до вливането й в река Мътница. От местната община са уведомили спешно областния управител на Пазарджик и той трябва да изиска от държавното предприятие "Напоителни системи" да предприеме мерки, за да бъде почистено речното корито на река Малка Мътница

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.