Система от сензори следи въздуха в столицата от днес

Система от сензори следи въздуха в столицата от днес

Система от интелигентни сензори ще следят от днес качеството на въздуха в София, съобщи на пресконференция в Столичната община зам.-кметът по екология Йоана Христова, която представи системата за мониторинг.

„Във всички райони на града са разположени 22 интелигенти сензора на локации, които следват максимално националното законодателство по инсталирането на автоматични станции за измерване качеството на въздуха”, посочи Христова. Целта е, максимално точно и обхватно да се използват данните от сензорите, за да могат да се вземат адекватни управленски решения.

“Трябва да минат четири сезона, за да може сензорите да натрупат достатъчно информация”, обясни Христова. Междувременно Столичната община ще е анализирала част от тези данни, ще е намерила еквивалентност между данните на сензорите на общината и на автоматичните станции.
Христова припомни, че през 2016 г. Столичната община разработи и кандидатства с проект за ефективно използване на нови технологии за чист атмосферен въздух. През декември 2017 г. беше подписан договора с програма "Балкани-Средиземно море", по който Столичната община е водещ партньор в с градовете Солун, Никозия, Тирана и Охрид. В рамките на проекта в София бяха извършени поредица от дейности, сред които проучване на най-добрите практики прилагани в европейски мащаб за идентични проекти за инсталиране на интелигентни системи сензори за измерване на качеството на атмосферния въздух, каза Христова.
Open Data платформата е достъпна в интернет на адрес - platform.airthings-project.com. Гражданите ще могат да следят почасови стойности на фини прахови частици, азотен диоксид, озон, въглероден окис и серен диоксид. Станциите са изцяло автономни и лесно се обслужват, сензорите лесно могат да се подменят и да се надграждат. Станциите предават информацията в реално време към платформа за визуализация и за последващ анализ, обясниха от общината.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.