Сиренето с палма поскъпна почти двойно

За три години

Сиренето с палма поскъпна почти двойно

Цената на едро на кренвиршите нагоре с една четвърт

Продуктът сирене с растителни продукти, известен още като сиренето с палма, за последните 3 години почти е удвоил своята цена на едро. Това показват данните от сайта на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). На 19 ноември 2018 г. средната цена на имитацията на млечен продукт със съдържание на хидрогенирана палмова мазнина е била 2,27 лв./кг, а на същата дата през 2021 г. е 4,03 лв./кг или с над 1,77 пъти по-висока. Според експерти най-често сирене с палма могат да ни пробутат като истинско, когато то не е опаковано. При истинското краве сирене поскъпването за периода е под една трета (32 на сто) - от 5,80 на 7,67 лв./кг.

На второ място по поскъпване за 14 от най-често купуваните храни от домакинствата е зелето, където


скокът на цената на едро е с цели 69%

сочат още данните на борсовата комисия. Преди три години зеленчукът се продавал по борсите средно по 61 стотинки килото, а в последния работен ден на миналата седмица средната му цена достига 1,03 лв./кг. При картофите по това време на годината за периода ноември 2018-ноември 2021 г. е отчетено поскъпване от 21% от 0,71 лв./кг на едро до 0,86 лв./кг. Ябълките пък са скочили с малко под една четвърт от едно левче за кило до 1,23 лв. Причината да няма особено голямо поскъпване на последните два продукта е евтиният, субсидиран от износителите внос от държавите в ЕС с развито земеделие. За ябълките най-голямата заслуга е на Полша, която заради ембаргото на Русия пласира плодовете си основно в другите страни членки от Общността.

От останалите разглеждани продукти за последните 36 месеца


най-чувствителен скок от 39% има при брашното

По това време на ноември 2018-а то е вървяло на борсите средно по 0,79 лв./кг, а в края на миналата седмица по 1,10 лв./кг, показва справка в сайта на ДКСБТ. Поскъпването от 33% не е логично на фона на хвалбите на земеделците за богата реколта през това лято. Влияние върху цената му обаче оказват поскъпването от началото на годината на горивата и електроенергията. Освен това цените на суровината за производството му – пшеницата, са зависими от международната конюнктура на зърнените пазари в Европа и по света.

Доста чувствително


поскъпване от една трета има при зрелия фасул

като цената му на едро се увеличи за периода от 3,03 лв./кг на 4,02 лв./кг и е по-висока, макар и само с 2 стотинки от кренвирши. Въпросните пилешки кренвирши, смятани за алтернативата на качественото месо за мнозина български домакинства за последните 3 години, увеличи цената си на едро с една четвърт от 3,20 на 4,00 лв./кг. Доста по-голямо е поскъпването на едро - с 31 на сто на пилешките бутчета. За периода цената им се е увеличила от 2,70 лв./кг на 3,53 лв./кг. Замразените пилета са поскъпнали по борсите доста по-малко – със 17% от 3,87 на 4,54 лв./кг, отчитат от ДКСБТ. Подобна е и ситуацията при пилешките гърди. При тях нарастването на цените на едро е малко под една пета от 7,50 на 8,90 лв./кг.

С над над 20 на сто по борсите по-високи на едро са цените сега и на ориза и лещата. При ориза нарастването за периода е от 1,91 лв./кг на 2,31 лв./кг или 21%, а при лещата скокът е с цели 27 на сто – от 2,55 на 3,23 лв./кг.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.