0

Д евет мандри без проблем могат да усвоят квотата, която Европейската комисия отпуска на България за складиране на сирене и извара. Това са 885 тона, коментира Симеон Присадашки пред „Телеграф“ по повод европомощта, която ще получи България за складиране на сирена, заради кризата с коронавируса. 

Девет мандри без проблем могат да усвоят квотата, която Европейската комисия отпуска на България за складиране на сирене и извара. Това са 885 тона, коментира Симеон Присадашки пред „Телеграф“ по повод европомощта, която ще получи България за складиране на сирена, заради кризата с коронавируса. 

От понеделник влиза в сила решението за България, а мандрите ще могат да кандидатстват за получаване на помощите пред Агрофонда.

Интервенция

Брюксел направи спешна интервенция на пазара на млечни продукти, заради свръхпроизводство на млека в Общността и намаленото им потребление. Натискът върху изкупните цени дойде и от сухи млека от САЩ, които също отбелязваха свръхпроизводство на бяла суровина, заради пандемията. В Европа Германия и Холандия са едни от най-потърпевшите, а френските фермери заплашиха с бунтове правителството си, ако не вземе спешни мерки. Така на 7 май влезе в сила Еврорегламент, според който страните в ЕС получават пари за складиране на сирена, извара, сухо мляко и масло. България получи квота от 885 тона, което е с 22 процента повече от последната интервенция на пазара на млечни през 2016 г. Тогава Брюксел се намеси, пак заради свръхпроизводство на мляко, но сега проблемът е и в свитите пазари. Както национални, така и външни.

Подигравка

Първоначално голяма част от млечния бранш твърдеше, че няма да има интерес към тази помощ, защото парите, които се дават за складиране, са малко. Сумата за подпомагане включва както постоянните разходи за складиране в размер на 15,57 евро на тон продукция, така и 0,40 евро на тон на ден по срока на договорите. Според председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров, това е подигравка с бранша, защото излиза, че за месец родните производители на млечни продукти ще взимат пари само за около 10% от продукцията си. Причината е, че количеството, което е отпуснато на България за съхранение, е горе-долу една шеста от това, което се произвежда месечно в страната - 6000 тона сирене и кашкавал, според Зоров. На практика родните мандри могат да получат до 150 000 лева, като се умножат сумите по количеството и максималното време за съхранение. Разходите за съхранение ще са значително по-високи, коментира Зоров.

Нова Зеландия

През 2016 г. не успяхме да усвоим квотата, въпреки че беше по-ниска от сегашната. Колегите не кандидатстваха, защото тогава имаше свръхпроизводство, но нямаше проблем с експорта, а хотелите и ресторантите работеха. Те поглъщат едно голямо перо от сирената, обясни Присадашки. Средно с 30-40 % са намалели продажбите на млечни продукти към търговците и ресторантите, а има производители, които отчитат 50% спад. Това коментира Димитър Зоров. Той посочи, че в България работят 250 фирми, които отговарят на евростандартите, но има още хиляди, които не отговарят. В момента заради Коронавируса потреблението на млечни продукти се е свило наполовина, според Симеон Присадашки. Аз имам само 150 т на склад, защото има забавяне на поръчките за външните пазари. Присадашки уточни, че изнася сирена за ЕС, Арабския свят, Нова Зеландия и др.

Сега, ако всеки поиска помощ за по 100 т на склад, само девет мандри ще усвоят квотата, пошегува се браншовикът. Той категорично заяви, че ще участва с максимално възможната квота. Парите са напълно достатъчни, за да си платиш наема за склада. Важното е да издържим, докато се отворят външните пазари и хотелите.

Симеон Присадашки разказа, че хотелите са голям потребител на сирена, но не на най-качествените. Това е и причината, поради която за мен те не са голямо перо, защото моите продукти са скъпи. Ол инклузивът в по-голямата си част поглъща млечни имитации, защото са по-евтини. Но има и хотелски вериги, които държат на цена и качество.

Трепач

За мярката със складирането обаче производители на имитиращи продукти няма да могат да кандидатстват. Вероятно и на производителите на така нареченото сирене Трепач, обясни Присадашки. Една от основните причини е, че изискването на Регламента е сирената да могат да издържат поне три месеца на склад. Преработватели коментираха пред „Телеграф“, че след две седмици ментетата ще се разпаднат, а сиренето Трепач няма да издържи повече от месец. Причината е, че то се приготвя по технология, която изключва зреенето. Така че мандрите, които ще кандидатстват, със сигурност ще имат производство на истински саламурени сирена, които зреят поне 60 дни.

Изкупвачите подават заявление електронно в Агрофонда

ДФ „Земеделие“ предоставя нова електронна услуга, от която могат да се възползват първите изкупвачи на сурово мляко. От днес 11 май 2020 г. те имат възможност да впишат своите договори в регистъра на сключените договори за доставка на сурово мляко в ИСАК, както и да подадат заявлението си по електронен път. Онлайн кандидатстването става през Системата за електронни услуги (СЕУ) на фонда - в специално разработена секция.

За всички изкупвачи, които желаят да използват цифровите услуги на ДФЗ - РА, е изготвено „Ръководство за електронно въвеждане“. В него е събрана полезна информация с насоките и стъпките за регистрация, подаване на заявление и регистрирането на самите договори. За улеснение на кандидатите е съставен и списък с често допускани грешки при кандидатстването по схема „Договорни отношения в сектора на млякото“. Информацията съдържа съвети към бенефициерите как да попълнят и предоставят коректно изискваните данни. Ръководството за въвеждане и списъкът с най-често допусканите грешки са публикувани на официалната интернет страница на ДФЗ - в раздел „Селскостопански пазарни механизми“, секция „Мляко“. От същото място могат да се изтеглят и формулярите на документите, които са по образец.

В периода на плавно преминаване към прием през СЕУ чрез електронен подпис, бенефициентът трябва да посети областната структура на ДФЗ по място на дейността за окончателно одобрение на подадените данни.