0

П арламентът на Кипър се отказа да ратифицира договора за свободна търговия между Евросъюза и Канада, като поиска от Брюксел и Канада да признае изключителните права на кипърците върху наименованието и рецептата на сиренето халуми.

Парламентът на Кипър се отказа да ратифицира договора за свободна търговия между Евросъюза и Канада, като поиска от Брюксел и Канада да признае изключителните права на кипърците върху наименованието и рецептата на сиренето халуми.

Теоретично това може да струва на ЕС и Канада милиарда евро и долари, съобщи Би Би Си.

Правителството на Кипър обяви, че започва преговори с представените в парламента партии за ратификация на търговското споразумение ЕС-Канада (CETA). Парламентът с уверено мнозинство се отказа да ратифицира споразумението.

Регистрация

Ние трябва възможно най-бързо да регистрираме халуми като продукт с защитено наименование и място на произход, за да можем да ратифицираме CETA, обявиха от една от гласувалите против партии – Движение за социална демокрация.

Търговското съглашение между ЕС и Канада вече действа във временен режим от есента на 2017 г. Но за да влезе официално в сила, трябва да бъде ратифицирано от парламентите на всички страни от ЕС.

Пари
Обемът на търговия между страните от Евросъюза и Канада до пандемията възлизаше на над 70 милиарда евро годишно. По приблизителна оценка на Еврокомисията, договорът за свободна търговия може да добави към сумарния БВП на ЕС 1,7-2,1 милиарда евро. Освен това, още стотици милиона годишно европейските фирми могат да заработват в самата Канада за сметка на облекчения достъп до нейния пазар.

Кипър отдавна се опитва да бъде признат за единствен законен производител на сиренето под названието халуми. Но, за разлика от производителите на шампанско или коняк, още не може да постигне целта си. Халуми е съществена част от износа на островната държава – този продукт й носи около 200 милиона евро годишно.

Управлението за интелектуална собственост на ЕС миналата година отказа на Кипър да запази за себе си занванието халуми. В края на годината Кипър подаде иск в Европейския съд.

Надежда

Независимо от провала на ратификацията в кипърския парламент, към момента няма опасност от провал на споразумението ЕС-Канада: политиците и експертите виждат няколко изхода от ситуацията.

На първо място, има надежда, че кипърските депутати ще преосмислят решението и в крайна сметка ще гласуват за ратификация. Във всеки случай, правителството се надява да ги убеди в това. Управляващата партия в свое изявление отбеляза, че и за Кипър, и за целия ЕС е изгодно споразумението с Канада.