Синът на Банев свидетел срещу него, оставиха двойката в ареста (ОБЗОР)

Синът на Банев свидетел срещу него, оставиха двойката в ареста (ОБЗОР)

Адвокат по делото КТБ защитава върнатото от Франция семейство

Синът на Николай Банев от втората му съпруга Дочка – Николай-младши е един от 15-те свидетели срещу него и настоящата му жена Евгения.

Това стана ясно в спецсъда на делото за гледането на мярката за неотклонение на Баневи. Двама прокурори поискаха от съда да наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ на Евгения и Николай.

Държавното обвинение изчете имената на 15-свидетели, които са дали показания за дейността на Баневи, сред които и това на Николай-младши. Част от свидетелите са дали показания пред съдия. Те са бивши изпълнителни директори, счетоводители и началници в заводите, които Баневи са довели до фалит и разграбили. Един от адвокатите на семейството, което беше арестувано в Ница на 26 октомври т.г. и екстрадирано у нас на 6 декември след европейска заповед за арест уважена от две съдебни инстанции във Франция, е адвокат по КТБ.

Прокуратурата заяви, че след смъртта на Дочка Банева през август 2005 г. Николай и Евгения създали организирана престъпна група, в която е участвала и майката на Банев – Мария.

Като ръководител на групата се сочи Николай Банев.

Защитата на Баневи пледира, че няма доказателства да са източвали заводи и да са прали пари и дори заяви, че не трябва да има спрямо тях никаква мярка за неотклонение. Самите те се държаха доста самонадеяно в съда. Когато им беше дадена думата, от листчета изчетоха надълго и нашироко колко добре са управлявали дружествата и как международната обстановка и свиването на пазарите били причина за фалита им. За златните бижута и кюлчета врзиденцията им в столичния кв. Бояна Евгения Банева каза, че с дребнотемия няма да се занимава. Тя поиска да я пуснатс подписка или електронна гривна, за да може да се грижи за трите им деца – едно на 12 г. и двама близнаци на 9 г.

Съдът обаче уважи искането на прокуратурата и наложи на двамата най-тежката мярка „задържане под стража“. Мотивите затова са, че има обосновано предположение за тяхната съпричастност към престъпленията, за които са обвинени, няма опасност да се укрият, но на свобода има опасност да извършат друго престъпление. Съдът изчете част от показанията на 15-те свидетели, които подробно разказват как Баневи са водели предприятията до фалит и схемите на тяхното източване.Решението на спецсъда може да бъде протестирано и обжалвано пред апелативния спецсъд. 77-годишната

Мария Банева пък е с мярка парична гаранция, наложена от прокуратурата.

Наказателната отговорност от Николай Банев и Евгения Банева ще бъде търсена по 7 обвинения - за длъжностно присвояване на пари и вещи, собственост на "Полимери" АД, "Елма"АД, "Химически завод Панайот Волов" АД и "Топлофикация Казанлък" АД в общ размер на 84 682 896 лв./ чл. 203 ал.1 НК/; за избягване установяване и плащане на данъчни задължения в размер на 231 052 лв. на като управляващи "Полимери"АД, в размер на 1 515 235 лв. като управляващи на "Партнърс комерс" ЕООД и в размер на 2 623 816 лв. като в управляващи "Елма"АД / три престъпления по чл. 255 ал.3 НК/; за пране на пари в особено големи размери - 589 811 132 евро и 225 000 лева / чл. 253 ал.5 НК/; за държане на боеприпаси.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.