Синтетични антитела лекуват коронавирус в САЩ

Синтетични антитела лекуват коронавирус в САЩ

Федералното Управление за контрол на храните и лекарствата в САЩ е дало временно разрешение за ново лекарство срещу Ковид-19, използващо синтетични антитела, произведени от фармацевтичната компанията Ели Лили.

Препаратът ще бъде използван само при леките и умерени форми на заболяването, но не и за хоспитализираните пациенти на изкуствена вентилация.
Лекарството bamlanivimab /бамланивимаб/беше разработено специално срещу Ковид-19. Други лекарства, като ремдесивирът и дексаметазонът също показаха добри резултати, но техните молекули съществуваха и преди разпространението на пандемията.
Разрешението от американския регулатор беше дадено един месец след като фармацевтичната компания Ели Лили направи спешни постъпки в тази насока. Те се основаваха на клинични опити, проведени с 465 нехоспитализирани пациенти.
Участниците бяха подбрани по критерии да са с тегло над 40 килограма, да са на възраст над 12 години и да са с висок риск от тежко усложнение от Ковид-19 и хоспитализация.
Лекарството бамланивимаб се прилага с една единствена венозна инжекция. В началото на месец октомври президентът на САЩ Доналд Тръмп се подложи на подобно лечение.То включваше коктейл от "моноклонирани" антитела, разработени от американската компания "Редженерон". Американският държавен глава не спести похвалите си за лечението, след като оздравя.
Споменатите синтетични антитела имитират действията на имунната система, след като коронавирусът проникне в човешкия организъм. Те блокират способността на патогена да се захване за клетките и да проникне в тях. Лечението се счита като най-ефикасно в началния стадий на инфекцията, когато антителата все още имат шанс да неутрализират заразителя. Но при втората фаза на Ковид-19 вече е неефективно, тъй като тогава опасността не идва от самия вирус, а от свръх реакцията на имунната система, която атакува белите дробове и други вътрешни органи.
По време на клиничните изпитания лекарството бамланивимаб е съкратило броя на хоспитализираните пациенти 28 дни след приложената инжекция. Полученото разрешение ще позволи на лекарите да използват лекарството и извън сферата на клиничните изпитания.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.