0

С офийската митрополия е назначила нов игумен на Жабленския манастир „Свети Йоан Предтеча“, съобщи сайт Двери.бг. Светата обител ще се ръководи от йеромонах Силуан, досегашен брат на Църногорския манастир. Софийската митрополия е назначила нов игумен на Жабленския манастир „Свети Йоан Предтеча“, съобщи сайт Двери.бг. Светата обител ще се ръководи от йеромонах Силуан, досегашен брат на Църногорския манастир. 

Софийската митрополия е назначила нов игумен на Жабленския манастир „Свети Йоан Предтеча“, съобщи сайт Двери.бг. Светата обител ще се ръководи от йеромонах Силуан, досегашен брат на Църногорския манастир. Софийската митрополия е назначила нов игумен на Жабленския манастир „Свети Йоан Предтеча“, съобщи сайт Двери.бг. Светата обител ще се ръководи от йеромонах Силуан, досегашен брат на Църногорския манастир. 

През последните десетилетия Жабленският манастир е една от двете обители заедно с Копиловския, в които живееха архимандрит Касиан и неговото братство, които не са членове на БПЦ. Те служеха по стария календар, имаха свой устав и обособен начин на живот. Двата манастира се издържаха от монашеското стопанство, където се произвеждаше продукция и се продаваше на пазарите в София. Копиловският манастир по-рано този година също се върна в лоното на БПЦ.

През пролетта на тази година в редиците на старостилното братство настъпиха крамоли. Част от тях са свързани с принадлежността на архимандрит Касиан към различни старостилни структури. Към една от тях той за малко време беше и епископ. В началото на пандемията стана ясно, че братството на манастира е изгонило архимандрит Касиан. От съобщението на Софийската митрополия става ясно, че в момента в Жабленския манастир не живее нито Касиан, нито някой от неговите монаси, които са изнесли имуществото си.

Последните месеци временно изпълняващ длъжността игумен бе отец Константин Стойчев. Той е известен като сътрудник на игумена на Църногорския (Гигински) манастир архимандрит Никанор. В момента отец Стойчев обгрижва общо девет храма и манастири в Трънска духовна околия и ръководи ремонтните дейности в тях. През миналата година под негово ръководство е обновен храмът „Света Петка“ в Брезник, манастирите „Свети Николай Мирликийски“ в Трънско, „Свети 40 мъченици“ до пернишкото село Лева река, „Свети Архангел Михаил“ край брезнишкото село Билинци и църквата „Света Ана“ в село Велковци. Средствата за тях са осигурени по Програмата за развитие на селските райони по линия на ЕС.

През миналата година под негово ръководство е ремонтиран и Жабленският манастир. Направен е основен ремонт на храма и е облагородено околното пространство, като е направена и ограда. Предишните обитатели на манастира през последните десетилетия не са се грижили за сградния фонд и храма.