Синодът готов с учебниците по религия за училищата

Синодът готов с учебниците по религия за училищата

Търси средства за заплащането на учителите

Светият синод е готов с учебниците по религия за училищата. Те вече са одобрени от оценителите на Министеството на образованието и науката. До дни започва обсъждането им online с учителите. Това съобщи за „Монитор” Десислава Панайотова, експерт „Програми и проекти” в Културно-просветния отдел на синода.

Учебниците са по предмета християнство – православие и са от 1-ви до 5-ти клас.  Продължава работата по учебниците от 6-ти до 12-ти клас.

„С новите си учебници Светият синод подкрепя българските родители и учители в техните високоотговорни задължения да възпитават и образоват младото поколение в непреходните християнски ценности”, каза Ловчанскят митрополит Гавриил, който е начаник на „Културно-просветния отдел”.

В специално обръщение към началниците на  регионалните управления по образовани, кметовете, директорите на детски градини и училища, и православните родители владиката призовава за подкрепа на инициативата за по-системно изучаване на религия – православие.

Проблемът със заплащането на учителите по религия обаче все още не е решен.  Затова владиката се обръща за съдействие към кметовете.

„Молим ви да се обърнете към тях, поощрете ги в това отношение, подайте им ръка и във финансов план! Българската православна църква също е готова да подпомогне с каквото може местната политика по религиозно-нравствено образование. Св. Синод и епархийските митрополити са отворени за сътрудничество и при представянето и разпространението на учебниците. Вашата съпричастност в тази значима духовно-благодатна дейност ще даде своя плод”, се казва в обръщението му към представителите на местната власт.

По данни на МОН до миналата учебна година само 1% от учениците изучаваха религия в училищата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.