Събират подписи Синята зона във Варна да работи в събота и неделя

Събират подписи Синята зона във Варна да работи в събота и неделя

Подписки, с които се иска разширяване на Синята зона, а също и удължаване на нейното работно време, са внесени в община Варна, съобщи кметът на града Иван Портних.

Живеещите в центъра варненци, които в началото на реализирането на идеята тръпнеха пред неизвестността, сега са категорични, че Синята зона е въвела ред при паркирането на автомобилите. Едно от основните искания сега е въведената миналата година зона за платено спиране в центъра, вече да не важи само за работните дни, а да включва и събота и неделя.

Кметът коментира, че в това има смисъл, особено през летния сезон, когато градът се задъхва от големия автомобилен трафик. Затова Портних отчете Синята зона като една от мерките в града, която е посрещната с одобрение от гражданите и има вече видимо реализиран успех. Допълнителен знак за това е и факта, че живеещи в съседство с нея пишат до общината с искане тя да бъде разширена.

На среща с медиите кметът на Варна отчете и други важни постижения за града през миналата година, като посочи и новите приоритети през тази. „Варна е място с високо качество на живот, като показателите са два - безработицата е паднала до рекордно ниските 2,8 %, а освен това градът е един от малкото в страната с ръст на раждаемостта.

Сред основанията за оптимизъм е и новият местен бюджет, които е 475 млн. лева - рекорд за града“, каза още варнеския кмет.

Той посочи още, че не е необходимо хората да си купуват винетки, за да се движат по пътните отсечки до „Златни пясъци“, Летище Варна и до селата Казашко, Тополи, Звездица и Константиново. Постигната е договореност с Агенция „Пътна инфраструктура” те да бъдат изключени от списъка с пътища, за преминаването по които е нужна винетка.

„Проблемът стои отдавна. Това е била актуaлнa тема през всички тези години. Тези пътища попадат в обхвата на Общия устройствен план на Варна. Разумно е да бъдат изключени от републиканската пътна мрежа“, изтъкна кметът. Община Варна ще поеме стопанисването, но прехвърлянето ще стане след приключване на ремонтите, които се извършват в момента на някои от посочените отсечки. Нужните средства са във възможностите на Общината и няма да затруднят генерално бюджета, увери Портних.

Ако зимата е благосклонна, новата част на бул. „Левски”, койтое най-големия инфраструктурен проект за града през последнит години, може да бъде завършена и пусната в експлоатация през втората половина на април, обяви още кметът. Той увери, че строителните дейности по всички участъци в момента се извършват активно.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.