Подписки, с които се иска разширяване на Синята зона, а също и удължаване на нейното работно време, са внесени в община Варна, съобщи кметът на града Иван Портних.

Живеещите в центъра варненци, които в началото на реализирането на идеята тръпнеха пред неизвестността, сега са категорични, че Синята зона е въвела ред при паркирането на автомобилите. Едно от основните искания сега е въведената миналата година зона за платено спиране в центъра, вече да не важи само за работните дни, а да включва и събота и неделя.

Кметът коментира, че в това има смисъл, особено през летния сезон, когато градът се задъхва от големия автомобилен трафик. Затова Портних отчете Синята зона като една от мерките в града, която е посрещната с одобрение от гражданите и има вече видимо реализиран успех. Допълнителен знак за това е и факта, че живеещи в съседство с нея пишат до общината с искане тя да бъде разширена.

На среща с медиите кметът на Варна отчете и други важни постижения за града през миналата година, като посочи и новите приоритети през тази. „Варна е място с високо качество на живот, като показателите са два - безработицата е паднала до рекордно ниските 2,8 %, а освен това градът е един от малкото в страната с ръст на раждаемостта.

Сред основанията за оптимизъм е и новият местен бюджет, които е 475 млн. лева - рекорд за града“, каза още варнеския кмет.

Той посочи още, че не е необходимо хората да си купуват винетки, за да се движат по пътните отсечки до „Златни пясъци“, Летище Варна и до селата Казашко, Тополи, Звездица и Константиново. Постигната е договореност с Агенция „Пътна инфраструктура” те да бъдат изключени от списъка с пътища, за преминаването по които е нужна винетка.

„Проблемът стои отдавна. Това е била актуaлнa тема през всички тези години. Тези пътища попадат в обхвата на Общия устройствен план на Варна. Разумно е да бъдат изключени от републиканската пътна мрежа“, изтъкна кметът. Община Варна ще поеме стопанисването, но прехвърлянето ще стане след приключване на ремонтите, които се извършват в момента на някои от посочените отсечки. Нужните средства са във възможностите на Общината и няма да затруднят генерално бюджета, увери Портних.

Ако зимата е благосклонна, новата част на бул. „Левски”, койтое най-големия инфраструктурен проект за града през последнит години, може да бъде завършена и пусната в експлоатация през втората половина на април, обяви още кметът. Той увери, че строителните дейности по всички участъци в момента се извършват активно.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Във Варна за 2 години са установени 4300 трошки, 1617 са премахнати

Констативни протоколи за 4300 излезли от употреба моторни превозни средства, които не са в движение, имат стари регистрационни номера или не са преминали технически преглед, са издали през последните 2 години екоинспекторите от ОП „Общински паркинги и синя зона“ във Варна.

Куриоз: Спасена от удавяне се жалва, че насила е извадена от морето

За куриозен случай на „Златни пясъци“, при който спасена от удавяне туристка се жалвала в полицията, че насила е извадена от морето, разказа д-р Иван Иванов- управител на ДКЦ „Света Климентина“ и шеф на медицинските екипи, които от 15 години спасяват живота на курортистите по варненските плажове.

Oбследват с резистограф дърветата в Морската градина

Дърветата в Морската градина на Варна ще бъдат внимателно обследвани с резистограф. Със специална машина ще може да се установява реалното състояние на едрогабаритната растителност в парка, съобщи управителят на общинското предприятие „Управление на проекти и озеленяване“, Стоян Аргиров.