0

С инята зона във Варна да работи и в почивните и празнични дни, предлага кметът на Варна, Иван Портних. В предложението му за изменения в наредбата, изпратена за разглеждане до Общинския съвет, е посочена и друга промяна - удължаване на работното време на зоната до 20 часа.

Синята зона във Варна да работи и в почивните и празнични дни, предлага кметът на Варна, Иван Портних. В предложението му за изменения в наредбата, изпратена за разглеждане до Общинския съвет, е посочена и друга промяна - удължаване на работното време на зоната до 20 часа.

Промяната е в интерес за живеещите в центъра на града, които изпратиха поредица от подписки в подкрепа на идеята за удължено работно време и през почивните и празнични дни. Към момента зоната за платено кратковременно паркиране работи само в делнични дни от 9 до 19 часа.

Според документа, над 25 на сто от местата за паркиране там са свободни. Когато синята зона не работи, свободните места са около 10 %, а на места и до 5 %. Наблюденията са за периода от септември до февруари. В Община Варна има постъпили сигнали от граждани и фирми за липса на свободни паркоместа в обхвата на синята зона, извън работното й време, се посочва в предложението за промяна.

Очаква се с нея,  през работното време приходите да се увеличат с близо 900 хил. лева за година. От тях 680 000 лева ще са от кратковременното паркиране, а 210 000 лева от поставянето на „скоби”. За осигуряване на промяната в работното време на Синята зона се налага и увеличаване на щата на ОП „Паркинги и синя зона” с 40 нови щатни бройки.

Назначаването на още служители е наложително и заради рибарското пристанище, което ще бъде въведено в експлоатация и обслужвано от общинското предприятие. Така числеността на „Паркинги и синя зона” ще набъбне до 263 служители.

Предложението на кмета за промяна в Наредбата за организация на движението на територията на Община Варна ще бъде обсъдено на постоянните комисии „Правна” и „Структури и общинска администрация”. За да влезе промяната в сила, предложението на кмета трябва да бъде гласувано и на следващото заседание на Общинския съвет във Варна.