Синята зона във Варна да работи и в почивните дни, предлага кметът

Синята зона във Варна да работи и в почивните дни, предлага кметът

Синята зона във Варна да работи и в почивните и празнични дни, предлага кметът на Варна, Иван Портних. В предложението му за изменения в наредбата, изпратена за разглеждане до Общинския съвет, е посочена и друга промяна - удължаване на работното време на зоната до 20 часа.

Промяната е в интерес за живеещите в центъра на града, които изпратиха поредица от подписки в подкрепа на идеята за удължено работно време и през почивните и празнични дни. Към момента зоната за платено кратковременно паркиране работи само в делнични дни от 9 до 19 часа.

Според документа, над 25 на сто от местата за паркиране там са свободни. Когато синята зона не работи, свободните места са около 10 %, а на места и до 5 %. Наблюденията са за периода от септември до февруари. В Община Варна има постъпили сигнали от граждани и фирми за липса на свободни паркоместа в обхвата на синята зона, извън работното й време, се посочва в предложението за промяна.

Очаква се с нея,  през работното време приходите да се увеличат с близо 900 хил. лева за година. От тях 680 000 лева ще са от кратковременното паркиране, а 210 000 лева от поставянето на „скоби”. За осигуряване на промяната в работното време на Синята зона се налага и увеличаване на щата на ОП „Паркинги и синя зона” с 40 нови щатни бройки.

Назначаването на още служители е наложително и заради рибарското пристанище, което ще бъде въведено в експлоатация и обслужвано от общинското предприятие. Така числеността на „Паркинги и синя зона” ще набъбне до 263 служители.

Предложението на кмета за промяна в Наредбата за организация на движението на територията на Община Варна ще бъде обсъдено на постоянните комисии „Правна” и „Структури и общинска администрация”. За да влезе промяната в сила, предложението на кмета трябва да бъде гласувано и на следващото заседание на Общинския съвет във Варна.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.