Сини сливи за царска ракия в Берсин
2

Сини сливи за царска ракия в Берсин

Пускат сам да си береш в градините

Тази година сливовата ракия от сините сливи ще има качество за царска трапеза. Плодовете са с много висока захарност, добре изпечени от слънцето и много здрави, защото жегата унищожи гъби и болести, разказа пред Телеграф ветеринарния лекар Андрей Димитров, който притежава десетки декари овощни градини, включително и сини сиви в кюстендилското село Берсин.

Малки

Единственият недостатък е, че плодовете ще бъдат по-малки заради сушата, но за сметка на това качеството е отлично, обясни той. Андрей Димитров каза, че беритбата на сливите му Стенлей ще започне през септември.

Гости

Той продава плодовете си за сушене и ракия. Но от няколко години дава възможност на мераклиите да си берат сами плодовете. Повечето от тях са мъже, които си ги подбират специално за свещенодействието. Купуват си по тон, два, и повече, каза той. Андрей Димитров допълни, че хората, които идват се отнасят изключително грижливо към насажденията и за това той вероятно ще разшири кръга на този тип услуга в градините си.

Хубавите сини слива трябва да са твърди, като ги вкусиш сладки, но и съвсем леко поомекнали, за да си сигурен, че са узрели. За да си сигурен, че са пресни, най-добре е да си ги купиш от производител, посъветва той.

Снимки Архив Андрей Димитров 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.