Сингапур – лъвският град на Екватора (СНИМКИ)
7

Сингапур – лъвският град на Екватора (СНИМКИ)

Островната град-държава, популярна с глобите си и забранените бакшиши, е притегателен център за туристи от всички краища на света

Времето е 14-и век, мястото е югоизточна Азия, а човекът – суматранският принц Санг Нил Утама, попаднал там, за да ловува. Сблъсква се с лъв, приема присъствието на царственото животно за добра поличба и основава град. Сега на същото място се разпростира островната град-държава Сингапур. Кратката легенда за ловуващия принц пък й дава наименованието Лъвския град.

След дори кратък досег до нея ще разберете защо величественият „прякор“ й подхожда и днес.

Самото име Сингапур идва от санскрит и означава именно това – синга е лъв, пура – град. Ще чуете и други митове и легенди, свързани с произхода на наименованието – като появата на морско чудовище към 9 век, което страшно много наподобявало лъв. Това същество и до днес се възприема като своеобразен символ на Сингапур, като дори ще намерите негова статуя край едноименната река. Какво представлява монументът?


Глава на лъв и тяло на риба


поставени върху вълни. Създанието получава прозвището Мерлион (от мер – море и лион – лъв), а статуята функционира като фонтан и досега се смята за талисман на населението на страната. Достига до височина от близо 9 метра и тежи около 70 тона. Изградена е от бетон, а неин първоначален автор е небезизвестният Лим Нанг Сенг. Казваме „първоначален“, защото преди девет години монументът е поразен от мълния и следователно е реставриран наново.

Мерлионът се счита за символ на смелостта и силата на местните жители. Може би не е случаен и фактът, че именно около него е разположена и сградата на парламента. Друга ключова постройка покрай статуята е музеят на азиатската цивилизация. Тук ще намерите и едноименния парк, част от който всъщност се води монументът. Имайки предвид всичко това, надали е изненада фактът, че именно Мерлионът е сред най-популярните забележителности в света. Ежегодно той привлича над един милион туристи, които се надпреварват за възможност за селфи със странното създание.

Сингапур ще ви очарова и с


подредеността си до степен на истински перфекционизъм


дори по улиците трудно ще попаднете на задръстване. Навсякъде около вас пък ще ви се усмихва някое и друго цвете, а единственият (донякъде) недостатък са проливните дъждове, които си обясняваме с близостта до Екватора. За сметка на това обаче температурите рядко падат под 26 градуса по Целзий.

Страната има какво да предложи на всички туристи-зяпачи, които целогодишно преминават през красотите й. Тя е приветлива обаче и за хората, които имат по-дългосрочни намерения към нея. Неотдавна Сингапур беше посочена като една от най-желаните дестинации, когато става въпрос за търсене на работа в странство. 73% от работещите в страната чужденци се чувстват сигурни по отношение на състоянието на местната икономика, 62% получават по-добра заплата, отколкото в собствените си държави, а 60% могат да пестят повече, отколкото в родината си. Въпреки това те трябва да изтърпят стоически периода на „първоначално възнаграждение“, което е драстично по-малко от това на местните граждани, като се равнява на около 400 американски долара.

Сингапур е член на групата „източно-азиатски тигри“ заедно с Южна Корея, Тайван и Хонг Конг заради бързия си икономически скок. В страната са развити производството на електроника, корабостроенето и сектора на финансовите услуги. Тя е и един от най-големите производители на CD дискове в световен мащаб, като тук се провеждат и задълбочени изследвания в областта на биотехнологиите. В същото време близо


30% от населението на Сингапур се състои именно от чужденци


Или това са над 1 600 000 души, показва статистика от 2015 г. 200 хиляди от тях са китайци. Това е и една от причините тамошния Чайнатаун (китайски град) да е особено атрактивен, както за местните, така и за гостите на града-държава. Нещо повече, един от официалните езици в страната е именно мандарин.

Сингапур е своеобразна мозайка от различни култури. На територията й ще чуете още малайски и тамилски език. Всички под 50-60-годишна възраст пък със сигурност знаят английски, така че не ви трябва кой знае каква подготовка със справочник в ръка, за да се оправите на място. Кварталите на различните култури са нещо напълно обичайно на острова. Освен Чайнатаун тук има и улица на индийската култура („Малката Индия“), Арабската улица и др. Местните са толерантни и на тема вероизповедание, заради което тук ще намерите няколко индуски, будистки и даоистки храма, както и джамии и християнски църкви.

На юг от Сингапур има няколко красиви острова, които си струват да се посетят, сред най-любопитните от тях е остров Сентоса.

Страната има какво да предложи и на любителите на нощния живот, като открити барове се ширят навред из стриктно подредените с огромни знаци улици.

Има и няколко основополагащи факта, които следва да запомните, независимо дали „отскачате“ до Сингапур за отпуска време или за по-дълго.


Счита се за изключително неуважително да дадете бакшиш


За сметка на това обаче на някои места ще забележите, че персоналът ви таксува допълнителни 10% от това, което им дължите като „такса обслужване“.

Сред предимствата на държавата несъмнено е и ниският процент престъпност. „Това не означава обаче, че няма никаква. Бъдете внимателни“, предупреждават все пак улични знаци. Хиляди забрани и дори опасност от смъртна присъда се грижат за спокойствието на редовите граждани и туристи на територията на Сингапур. За периода от 1991 г. до 2004 г. близо 400 наркодилъри са били обесени в страната. Освен за трафик на дрога, до смъртно наказание се стига още в случаи като корупция, брутално убийство и застрашаване живота на президента. Със солена глоба обаче могат да ви „зарадват“ дори и ако пренасяте пакет дъвки на летището, така че бъдете внимателни. На пушенето също се гледа с лошо око, като ако случайно


запалите цигара на обществено място, ще трябва да заплатите до около 1000 американски долара


Избягвайте и дребните кражби от магазините, защото нищо чудно да се окажете зад решетките и то – понякога дори и с години. Иронично, на фона на всичко това, проституцията на терен е позволена.

Споменахме ли вече за подредеността в степен „Монк“, с която са популярни сингапурците? Това си личи и в начина, по който регламентират дори движението по улиците. Не, тук няма да чуете някой изнервено да псува комшията по светофар, докато натиска клаксона като че все едно ще спаси живота му. Причината – да получиш право да се качиш на автомобил в Сингапур си е една тромава и скъпа процедура, която ликвидира трафика, на който сме свикнали в нашата прекрасна родина.

За да се сдобие с кола в страната, човек трябва да си извади специално разрешително за това. Документът обаче далеч не важи до живот, като гарантира мястото на въпросния индивид на пътя само за 10 години. Допълнително, същото това разрешително струва около 10 000 долара. Купуването на кола идва и с вносно мито (41% от разходите). И накрая следва една последна такса – 140% от стойността на автомобила.

Ако обмисляте само кратка визита до Сингапур обаче бързаме да ви дадем и друга важна информация, а именно – на кои места можете да изплакнете окото с приказни пейзажи, любопитни събития и интересни монументи.

Както вече отбелязахме, Мерлионът е задължителна отправна точка за всеки самоуважаващ се пътешественик.


Не пропускайте и зоологическата градина


смятана за една от най-красивите на световно равнище. Тя дава дом на над 290 животински вида, можете още да станете свидетели на шоу на слонове, а току-виж ви предложили и закуска сред четириногите другари. Любопитен факт е, че тук животните не се държат в клетки, а са пуснати да се разхождат на свобода. Сред останалите места, които ви препоръчваме да посетите, е крайбрежната ивица „Кларк Кий“, кръстена на сър Андрю Кларк, вторият губернатор на Сингапур. В началото на 1990-те години, тази зона привлича вниманието при градоустройствените планове и се превръща в компактен комплекс от магазини, заведения, плаващи ресторанти и занаятчийски магазини. От нея се организират екскурзии по реката с лодки. За любителите на сценичните изкуства пък препоръчваме построения през 2003 г. театър „Еспланада“.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.