0

П ротестна декларация срещу решение на БЕХ да бъде променено седалището на държавното „Мини Марица изток“ ЕАД от Раднево в София изпращат двата най-големи синдиката КНСБ и КТ Подкрепа, тя е адресирана до президента Румен Радев, премиера Кирил Петков, министъра на енергетиката и ръководството на БЕХ.

Протестна декларация срещу решение на БЕХ да бъде променено седалището на държавното „Мини Марица изток“ ЕАД от Раднево в София изпращат двата най-големи синдиката КНСБ и КТ Подкрепа, тя е адресирана до президента Румен Радев, премиера Кирил Петков, министъра на енергетиката и ръководството на БЕХ.

Според лидера на "Подкрепа" в дружеството Бисер Бинев решението било взето от съвета на директорите на БЕХ на 19 януари. То предвиждало изготвянето на нов устав за дружеството и промяна на седалището и адрес за кореспонденция. В декларацията се изразява недоумение и протест, настоява се за преразглеждането му и внасяне на яснота пред колектива от над 6 800 работници и служители в трите открити рудника.

Според Бисер Бинев това било изключително грешно решение, което внася допълнителен смут сред хората, които и без това били объркани от неяснотите относно бъдещето на открития въгледобив и работата на комплекса „Марица изток“ в условията на Зелената сделка. Никой от съвета на директорите на БЕХ, който е принципал на „Мини Марица изток“ ЕАД – Раднево, не бе открит за коментар. Запознати коментират, че решението от 19 януари е свързано пряко с опитите за промени в ръководството на мините, когато съдът в Стара Загора спря вписването на временен нов член на СД и изпълнителен директор в лицето на инж. Илза Чинкова, а преди това да бъде заличен спечелилият миналата есен конкурс Тодор Тодоров. Междувременно от КНСБ в държавната ТЕЦ „Марица изток-2“ обявиха, че до седмица ще излязат на протест, ако не бъде свикано заседание на Браншовия съвет за тристранно сътрудничество на тема "Енергетика" след три последователни писма от  4,11 и 19 януари, които останали без отговор. Проверка в Търговския регистър на 21 януари не установи по партидата на „Мини Марица изток“ ЕАД  да има внесено искане за промени в седалището и устава.

От документите, с които редакцията разполага, става ясно, че решението за преместване седалището на дружеството от Раднево на столичната улица „Веслец“16 е взето с гласовете на 6 от 7-те членове на СД на директорите на БЕХ. Отвел се е заради конфликт на интереси Стелиан Коев, който до скоро беше финансов директор на мините. Съветът на директорите на БЕХ е възложил на изпълнителния директор Тодор Тодоров да предприеме необходимите действия за вписване на промените и регистрацията на новия устав.