Синдикатите готвят протести заради Зелената сделка

Синдикатите готвят протести заради Зелената сделка

Синдикатите готвят протестни действия този месец заради “Зелената сделка”. Това стана ясно по време на пресконференция днес.

На събитието присъстваха ръководствата на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и КТ “Подкрепа”, заедно с шефовете на миньорски и енергийни федерации. Синдикатите се противопоставиха основно на два момента от Зелената сделка. Едно от условията, които тя поставя, е

намаляването на вредните емисии

на въглероден двуокис с 50 до 55% до 2030 г. спрямо базовата от 1999 г. Според синдикатите България не трябва да се съгласява на това изискване. “Дори и с нулеви емисии, ако стигнем 2050 г., но без работни места, без енергетика, без тежка индустрия, без нищо, всъщност с чист въздух само - зелени, но бедни, пак 91% ще продължават да замърсяват въздуха”, каза президентът на КНСБ Пламен Димиторв. По думите му едва 9% от световните емисии на въглероден двуокис идват от Европа. Ако България приеме тази заявка, то това ще засегне редица сектори като тежката индустрия, химията, автомобилният, въздушният, дори морският транспорт, металургията, земеделието и други. Затова и едно от исканията на синдикатите е да се направи оценка на въздействието върху всички сектори. “Искаме тази оценка да се приготви преди приемането или поне преди залагането на параметрите В Закона за климата“, заяви Димитров.

Втората цел, с която браншовици и синдикати не са съгласни, е да се пренасочват средства от националните постъпления от продажба на емисии за покриване на бюджетния недостиг на Европейски съюз (ЕС).

“Нещата вече са опрели до стената - неяснотата по зелената сделка води до социално напрежение, което в един момент ще доведе до по-голям конфликт”, предупреди председателят на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ Валенин Вълчев. Мнението му бе споделено и от председателя на Миньорската федерация на КТ „Подкрепа“ Владимир Топалов, според когото мините са притискани така, че да не могат да дават въглища. “Недоуменяваме защо така се правят нещата от гледна точка на въглищата и централите”, каза Топалов. Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов смята, че гласът на гражданите не се слуша и решения се взимат от чиновници. "Причините за притеснение са налице и трябва да реагираме на всичко, което се случва", предупреди Манолов.

Синдикатите предупредиха, че

 цената на електроенергията

може да се покачи вследствие на Зелената сделка. “Зелената сделка означава покачване на цената на електроенергията”, каза ръководителят на Федерацията на енергетиците към КНСБ Георги Петров. Той изтъкна, че са подготвени редица декларации и писма към всички институции, свързани с проблема.

Пламен Димитров обаче изтъкна, че не са против “Зелена Европа”, а са против сделката, формулирана по този начин. “Ние също искаме децата ни да дишат чист въздух и да пият чиста вода”, завърши Димитров.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.