Синдикати: Заплатите в администрацията да не растат на калпак

Синдикати: Заплатите в администрацията да не растат на калпак

След реформата: 9000 са напуснали РЗИ за 20 години, обявиха от КНСБ

Планираните от догодина 10 на сто ръст на заплатите в бюджетния сектор да се раздели на две части. Половината от средствата да бъдат изплатени „на калпак“, а останалите спрямо приноса и годишната оценка за работещите в държавната администрация. За по-справедлив модел на увеличение на заплатите се обявиха от КНСБ, които днес представиха на пресконференция допълнителните си искания за ръст на средствата в бюджета за следващата година.

Припомняме, че при представянето му президентът на КНСБ Пламен Димитров определи „бюджетът за следващата година е по-добър от всички досегашни бюджети, които сме видяли в управлението на г-н Борисов".

Синдикалистите искат в сектор „Образование“ още близо 55 млн. лева. Най-много средства, 29,5 млн. лева,  липсват в проекта на бюджета за научно-творческа и издателска дейност във висшето образование, тъй като парите са налични от научни програми и пътната карта. Затова доц. Лиляна Вълчева от синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ предлага тези средства да се насочат към реновиране на студентските общежития. Част от парите може да се насочат и за ограждане, така че в „Студентски град“ да се оформят кампуси за по-голяма сигурност на студентите.

В средното образование най-много пари не достигат или 6,4 млн. лева за стипендии на учениците, обяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.  Още 2,5 млн. лева трябват за финансиране на паралелки за професии, за които липсват специалисти. Около 1,5 млн. лева трябват за увеличаване на неделните училища в чужбина.

В сектор „здраве“ парите също са малко, само с 53 млн. лева повече от тези за 2017 г., счита Федерацията на синдикатите по здравеопазването към КНСБ. Повечето пари в бюджета догодина ще позволи само 10 на сто ръст на заплатите. „Проблем продължават да бъдат ниските заплащания в националните центрове, които към МЗ, касаещи 1100 човека, там заплатите на лекарите са до 800 лева“, заяви д-р Пламен Радославов. Ниско заплащането има и в РЗИ-тата, където отливът на хората е огромен. „2000 г. в системата на на ХЕИ и РЦЗ са работили 13 500, а сега 2500 човека“,  допълни Радославов. Недостатъчно са средствата са за ремонт на болниците, едва 10 млн. лева за 100 здравни заведения.

Според синдикатите ситуацията не е по-различна и в структурите на земеделското министерство. Най-голям проблем продължава да бъде недостига на средства в агенцията за борба с градушките. По-данни на синдикатите около 90 на сто от служителите й работят на минимална заплата.

От КНСБ поискаха в Италия, каквото има в Испания, да бъде назначено трудово аташе за грижа на правата на сезонните работници, издръжката му ще струва 60 хил. лева.  

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.