Синдикати и работодатели в един глас: Трябва по-дълбока реформа за ТЕЛК-овете

Синдикати и работодатели в един глас: Трябва по-дълбока реформа за ТЕЛК-овете

Синдикати и работодатели се обединиха около тезата, че трябва да има по-дълбока реформа в системата за медицинската и трудовата експертиза. Пред БНТ президентът на КНСБ Пламен Димитров и председателят на УС на индустриалния капитал Васил Велев коментираха и Плана за възстановяване.

"Ние подкрепихме предлаганите промени в наредбата и всъщност за здравия разум остава неясно защо това досега не е направено. Безспорно това, което се направи трябваше да се направи и ние го подкрепихме", коментира пред БНТ председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал Васил Велев.


Президент на КНСБ Пламен Димитров трябва да се прави разликата между медицинската и трудовата експертиза. Според него има какво да се работи още в наредбата в тази посока. "Трябва по-цялостно решение. Трябва законодателно решение и трябва веднъж завинаги да има яснота по контрола, но и по правата", допълни още той.

Във връзка с Планът за възстановяване, експертите обясниха, че  ако бъде внесен до Европейската комисия в края на месеца, средствата от него ще могат да бъдат използвани при най-добрия сценарий през есента на 2021 г.


Димитров съобщи, че към Плана за възстановяване има 12 нови проекта, които трябва да бъдат разгледани. Част от тези проекти засягат енергийния и здравния сектор. Той подчерта нуждата Планът да бъде ефикасен за икономиката ни. "Българският бизнес в момента и малките, и средните предприятия се нуждаят от безвъзмездни средства, за да запазят своята конкурентоспособност на фона на огромните пари, които се излизват в техните конкуренти в Западна и в Източна Европа", коментира Димитров.
Васил Велев от своя страна изтъкна че, че в Плана са били предвидени едва 100 млн. лв в подкрепа на икономиката от общо 12 млрд. Той уточни, че са успели да увеличат сумата до 900 млн. лв. за пряка подкрепа на инвестициите."За бързо възстановяване, за мощно възстановяване на икономиката по целия фронт на индустрията и на реалния сектор е нужна една инвестиционна вълна, която да компенсира последните 2 години, когато предприятията се декапитализираха, инвестициите минаха под критичния минимум от и без това ниските си равнища у нас", заяви още Велев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.