Синдикат: Учебната година трябва да започне редовно

Синдикат: Учебната година трябва да започне редовно

Предлага правителството да поеме разходите за PCR тестове на учители и ученици

Учебната година трябва да започне редовно, а правителството да поеме разходите за PCR тестове на учители и ученици по препоръка на директора на образователната институция - това настояват от синдикат "Образование" към Конфедерация на труда "Подкрепа" за новата учебна година, предаде БНР.

В позицията, подписана от лидера на синдиката Юлиян Петров, се подчертава, че синдикат "Образование" няма да допусне да се отклоняват парите за образование на учениците за дейности по превенция и борба с грипни епидемии, дейности, за които носят отговорност финансово държавата и общините.

Синдикат "Образование" предлага правителството да поеме разходите за PCR тестове на учители, деца и ученици при съмнение и препоръка от директора на образователната институция.

В позицията се казва, че отрасловият съвет, който е най-висшият орган в средното образование, включващ в себе си всички компетентни работещи в образователната система, категорично казва, че учебната година започва редовно и затова е учудващо тиражирането на много варианти за започване на учебната година в българските образователни институции и продължаващото поднасяне на хипотези относно вариантите за начало.

В позицията се казва, че дистанционното обучение "имаше своя исторически ефект и своите достойнства", но вече е част от историята.

Позицията завършва с призива да се вземат най-разумните и професионални решения и да не се допусне, "нерегламентирано източване на делегирания бюджет, ощетявайки ученици и учители".

Яна Алексиева, изпълнителен директор на Асоциация "Родители", поясни за писмото до институциите за защита на родителите при дистанционно обучение и затваряне на детските градини: "За всички семейства е необходимо да има мерки, които да са известни и да са комуникирани с родителите. Ние имаме няколко примерни, институциите би трябвало да имат по-добър анализ. Да не се окаже 15-и септември изненадващ и напрегнат... Предлагаме за отпуски или за болнични за родителите, ако се наложи. Има много професии, които не са възможни в режим "хоум офис".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.