Синдикалистът от варненския затвор Николай Тонев остава в ареста

Синдикалистът от варненския затвор Николай Тонев остава в ареста

Варненският окръжен съд определи най-тежката мярка за неотклонение и остави в ареста единия от тримата задържани надзиратели, Николай Тонев. Той е член на Управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите и е обвинен,заедно  други двама свои колеги, че са съдействали за пускането седем пъти на свобода на затворник от Затвора-Варна.

. В съдебна зала защитата на Тонев представи епикризи за здравословното му състояние, според които има сърдечно-съдови проблеми и е прекарвал бъбречни кризи. Адвокатите наблегнаха на 18-годишния стаж в системата на МВР на обвиняемия и многобройните благодарствени писма до него, заради участието и органзирането на благотворителни инициативи от синдиката.

Защитниците посочиха още, че бил награден от министър-председателя Бойко Борисов, че преди време е заловил рецидивист. По думите на адвокатите на Тонев, затворникът Искрен Маринов излизал на свобода, за да си купува храна. Освен това, нямало никакви доказателство за взети пари от надзирателите.

Преди това в съдебната зала стана ясно, че  в личната каса на служителя са открити пари. Обяснението на Тонев е, че намерените средства в касата били събрани от синдиката за благотворителност. Според прокуратурата, за сумата няма открити документи, доказващи произхода и предназначениеот им. Има обаче достатъчно свидетелски показания и записи от СРС-та, които доказват извършеното престъпление.

Съдът не удовлетвори искането на защитата да не се прилага постоянна мярка за неотклонение или да се определи по-лека. Прието за основателно бе твърдението на обвинението, че престъплението е с висока обществена опасност и има риск Тонев да повлияе на колеги и затворници.  Затова съдът реши да остави за постоянно в ареста задържаният надзирател Николай Тонев.

Според съдия Димо Димов независимо, че престъплението, за което е повдигнато обвинение е леко, има основание да се предположи, че Тонев ще се укрие или ще извърши друго престъпление. Магистратът добави, че дори и обвинението на този етап да не е перфектно, това е проблем на съдебната инстанция, която ще гледа делото по същество.

Николай Тонев е бил командир на отделение и според адвоката му Иван Томов, е задържан на работното си място, но у него не са открити уличаващи вещи. Надзирателят има 18 години стаж в системата и многократно е награждаван за извършване на служебните си задължения. Развивал е синдикална дейност. След заседанието Томов изрази надежда, че Апелативният съд във Варна ще отмени това решение.

В късния следобед съдът продължава с гледането на мерките за неотклонение на другите двама задържани надзиратели.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.