Синдици търсят от Р. Овч.&Co над 29 млн.лв.

Синдици търсят от Р. Овч.&Co над 29 млн.лв.

Адвокатите на подсъдимите се пробваха да финтират иска

Синдиците на „Мини Бобов дол“ заведоха граждански иск за над 29 млн. лв. срещу скандалният бивш енергиен министър Румен Овчаров и още двама.

Претенцията е част от наказателно дело срещу Овчаров, бившия зам.-министър Анна Янева и бившия изпълнителен директор на „Мини Бобов дол“ ЕАД Пламен Евтимов за умишлена безстопанственост, което стартира в Спецсъда.

Това е второ внасяне на делото в съда. На 30 март 2018 г. СГП внесе в спецсъда обвинителен акт срещу Овчаров за това, че въпреки задълженията си, умишлено не е упражнил достатъчно контрол, в резултат на което са последвали значителни щети за „Мини Бобов дол“ ЕАД в общ размер 8 940 231 лв. и за длъжностно престъпление. Спецсъдът и Апелативният спецсъд през май 2018 г. върнаха делото на спецпрокуратурата за отстраняване на допуснати процесуални нарушения. След това държавното обвинение е извършило множество процесуално следствени действия, при които са събрани доказателства за това, че в резултат на неупражнения от Овчаров контрол за „Мини Бобов дол“ ЕАД

са последвали щети над 24 млн. лв., т.е. почти три пъти повече.

На 25 април 2019 г. обвинителният акт отново бе внесен в съда. Събраните нови доказателства са обосновали ангажиране на наказателна отговорност и на Янева и Евтимов. И на тримата е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост в периода 25 май 2006 г. - 18 март 2009 г., като деянието е особено тежък случай и е последвало откриване на производство по несъстоятелност. Чрез сключения договор за наем на „Ораново“ ЕООД са прехвърлени изключителните права на добив, транспортиране и продажба на въглища от участък „Бабино“ и участък „Бобов дол“ от находище „Бобовдолски въглищен басейн“, предоставени с решения на МС на „Мини Бобов дол“ ЕАД, в нарушение на Закона за подземните богатства и на Закона за концесиите без да е проведена открита процедура при условията на публичност и прозрачност, свободна и лоялна конкуренция и равнопоставеност на всички кандидати и участници и без да е установено притежава ли „Ораново“ ЕООД необходимите за добив на въглища технически, управленски и финансови възможности.

На разпоредителното заседание по делото адвокатите на

подсъдимите яростно се противопоставиха на искането на синдика

на „Мини Бобов дол“ да бъде конституиран като граждански ищец и заявиха, че гражданският иск към тримата общо за 29 151 145 лв. не трябва да бъде приеман. Съдът обаче реши, че няма пречки да конституира „Мини Бобов дол“ като граждански ищец и да допусне гражданския иск срещу подсъдимите за съвместно разглеждане. Към Овчаров той е за 24 453 475 лв., част от които са солидарен иск в комбинация с другите двама подсъдими.

Последваха два часа пледоарии на адвокатите с искане съдът отново да прекрати делото и да го върне на прокуратурата с мотив, че не са изпълнени предишните указания за отстраняване на допуснати процесуални нарушения. След съвещание съдът отхвърли искането пункт по пункт и заяви, че ще се произнесе дали написаното в обвинителния акт е престъпление в крайния съдебен акт, както и че подсъдимите разбират в какво са обвинени. „Изминали са над 10 г. за двама от подсъдимите, а за третия – 13 г. Едно ново връщане на делото не би допринесло за доизясняване на фактите.

Съдът не намира основания за спиране на делото

и връщането на обвинителния акт на прокуратурата“, заяви съдията. Решението може да бъде обжалвано и протестирано пред апелативния спецсъд.

Съдът отхвърли искането на прокуратурата да назначи резервен съдебен заседател и резервни защитници. Той потвърди мярката за неотклонение „подписка“ на Овчаров и остави без мерки за неотклонение другите двама подсъдими. Следващото заседание ще е в края на юни. По делото има 51 свидетели и 7 вещи лица.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.