0

У никална, от преди 4 десетилетия черно-бяла снимка, на която се вижда как академик Дечко Узунов сам рисува паното „Розоберачки“ във фоайето на някогашния балкантуристки хотел „Казанлък“, бе показана в социалните мрежи. Това стана благодарение на Бедрос Азинян, син на един от казанлъшките фотолетописци Артин Азинян.

Уникална, от преди 4 десетилетия черно-бяла снимка, на която се вижда как академик Дечко Узунов сам рисува паното „Розоберачки“ във фоайето на някогашния балкантуристки хотел „Казанлък“, бе показана в социалните мрежи. Това стана благодарение на Бедрос Азинян, син на един от казанлъшките фотолетописци Артин Азинян.

Бедрос който този месец ще представи новата си книга-фотоалбум „Моят Казанлък“, където е събрал малка част  от огромното наследство /обработени са над 2000 негатива!/ на баща си припомня, че паното на академик Дечко Узунов /1899-1986 /е било своеобразен подарък за съгражданите му. В сътворяването му са участвали ученици от местната художествена гимназия и бивши студенти на големия майстор на четката. По него време Артин Азинян е подготвял филма за художника.

За съжаление тази уникална творба от близо 25 години е скрита за очите на ценителите заради решението на собственика на приватизирания хотел да разпарчетоса пространството във фоайето и да го откдаде под наем. Многопластовата композиция и скрита зад гиспокартон, виждат се само няколко детайла от нея. Преди две години казанлъчани започнаха подписка за изваждането на „Розоберачки „ от забвението, за това настояха над 2 500 души, но всичко потъна в административната мрежа и нежелание да се развалят отношения със собственика на хотела. Оказало се, че „опаковането“ е станало съвсем законно, с параф на бивш заместник-кмет. Най-тъжното е че е почти невъзможно да се намери читав цветен фотос на паното, което по думите на помнещи го било изключително красиво и вълнуващо.