0

М еждународно учение със симулация на удар от астероид приключи в САЩ с катаклизъм - Ню Йорк беше "разрушен".

Международно учение със симулация на удар от астероид приключи в САЩ с катаклизъм - Ню Йорк беше "разрушен".

При подобни учения през изминалите години бе опустошен Лазурния бряг през 2013 г., унищожена беше Дака през 2015 г., а Токио бе спасен през 2017 г., предаде АФП.

Въпреки осем години подготовка, хората се опитаха да отклонят астероида, но не успяха. Симулацията вече се превърна в редовен форум на международната общност за "планетна защита". Тазгодишното издание започна с конференция близо до Вашингтон миналата седмица, когато беше съобщено, че е регистриран астероид с диаметър от 100 м до 300 м и според първоначалните изчисления има вероятност от 1 процент той да се блъсне в Земята на 29 април 2027 г.

Участващите в симулацията около 200 астрономи, инженери и специалисти по аварийни ситуации получаваха нова информация всеки ден, даваха предложения и очакваха решенията за действие, замисляни от авиокосмически инженер на НАСА.

С времето вероятността астероидът да удари Замята нарастна на 10 процента, а накрая и на 100 процента.

В симулацията НАСА взима решение да изпрати сонда през 2021 г., която да проучи отблизо заплахата. През декември същата година астрономите обявяват, че астероидът се насочва право към Денвър, Колорадо, и районът ще бъде опустошен.

Големите космически сили (САЩ, Европа, Русия, Китай, Япония) взимат решение да построят шест апарата за нанасяне на удар на астероида, за да променят траекторията му. Построяването им отнема време, след това са координирани орбитите и атаката е насрочена за август 2024 г.

Три апарата успяват да се блъснат в астероида. 60-метров къс от него обаче се насочва към Земята. САЩ предвиждат да изпратят още една мисия с ядрен товар, за да бъде отклонено космическото тяло. При предишната симулация така е спасено Токио. Политически разногласия обаче спират проекта.

Шест месеца преди бедствието става известно къде ще бъде то - в района на Ню Йорк. Два месеца преди него астрономите разбират, че градът ще бъде разрушен, защото отломката ще навлезе в атмосферата с 69 000 км/ч и ще експлодира на петнайсетина километра над Сентръл парк. Освободената енергия ще бъде 1000 пъти колкото от атомната бомба над Хирошима. Тя ще разруши всичко в радиус 15 км.

Проблемите са безброй - как да бъдат евакуирани 10 милиона души, кой да плати за това, кой да ги приеме, как да бъдат защитени ядрените и химични инсталации или произведенията на изкуството. Как ще се държат хората, например ще плащат ли ипотеките си, ако знаят, че къщите им скоро ще бъдат разрушени? Според международното право американската държава, която е спасила Денвър, но разрушила Ню Йорк, ще дължи обезщетения, дори и вина да няма.

Симулацията и учението са екстремни, защото подобни събития са малко вероятни. Участвали в тях специалисти обаче казаха, че искат всички проблеми да бъдат изложени и обсъдени.

Астрономите използваха случая за да защитят проекта за телескопа "Нео кам", който ще позволи да бъдат откривани по-добре астероиди и да се реагира по-бързо в случай на заплаха.

Следващата симулация ще е през 2021 г. във Виена.