Симона Халачева и Неда Спасова се събират в „Цветята“

Симона Халачева и Неда Спасова се събират в „Цветята“

Режисьорът Калин Ангелов: Всеки би припознал себе си

Звездите на Театър „София“ Симона Халачева и Неда Спасова се събират в новия премиерен спектакъл „Цветята“, чието първо представление ще бъде на 20 октомври. На сцена артистките ще си партнират с Росен Белов и Стефан Додуров. За първи път пред „Телеграф“ трупата, начело с режисьора Калин Ангелов, коментира сюжета, разкривайки, че този път приятелите на изкуството ще попаднат в нов, непознат, но до крайност любопитен паралелен свят, където персонажите се търсят и разминават.

Ролята на Неда Спасова е „поетична“. „Тръпнеш в очакване, съществува вътрешното напрежение – какво ще стане, как ще стане, кога... За мен това е един изключително ценен драматургичен подход. Много изкусно са вплетени научни, представени от Росен, и поетични, представени от мен, текстове, които подпомагат цялостното усещане за случващото се в спектакъла и паралелните светове, но дори да ги нямаше, зрителите пак щяха да усетят различните реалности, в които героите съществуват. Музиката е великолепна, допълва атмосферата, но спокойно би могла да заживее свой живот – да си я пуснеш вкъщи и да я слушаш по цял ден“, коментира театралната и кино любимка.

По време на репетиция.

Постановката „Цветята“ е на Теодора Иванова-Додо, спечелила Шестия явен конкурс за написване на съвременна българска пиеса на Театър „София“. „Додо казва, че това не е пиеса за любовта, знаейки, че е пиеса за любовта.

Защо според нея обаче не е за любовта? Защото тук става въпрос за тази любов, която е неосъществена, в която непрекъснато има среща и разминаване.

Като персонажите в нейния свят сами изграждат реалността. Цялата работа тръгва от една двойка – Симона и Стефан, която има любовни взаимоотношения. Проследяваме разминаването на тази двойка с още едни персонажи – мъж - Росен Белов, и жена - Неда, така се оформят любовни триъгълници. Опитал съм се да погледна на тези разминавания от гледна точна на най-съвременните и най-актуални теории на астрофизиката за мултивселената, свързани с идеята за паралелни светове и различни времепространства, в които съществуваме едновременно или с други наши аз-ове. Това се римува със света на Додо“, казва режисьорът Калин Ангелов пред „Телеграф“.

„Додо наистина казва, че това не е любовна пиеса, но аз виждам само любов“– констатира с усмивка Симона Халачева. „Разказва се за разминаванията между хората.

Направили сме го по един нестандартен начин.

Акцент са паралелните вселени, т.е., че съществуваме в мултивселената“, допълва още звездата от „Забранена любов“ и „Откраднат живот“.

„Играя Мартин, той е партньор и на двете дами, в зависимост от изборите на сцената. Пиесата има много приятна игрова структура, това е голямо удоволствие“, споделя гост-актьорът на театър „София“ Стефан Додуров. „Зрителят, който е отворен към този тип театрална игра ще се забавлява и ще изгражда хипотези на база това, което получава от сцената. Очаквам да се разбере от всички, темата е универсална и всеки би припознал себе си“, завършва режисьорът Калин Ангелов пред „Телеграф“. Сред „замесените“ са още сценографът Никола Налбантов, Павел Терзийски, чието дело е музиката и консултантът Владимир Божилов. Обявени са още две дати - 21 и 29 октомври.

Росен Белов: Публиката ще се замисли

На сцената Росен е партньор на Неда извън любовната драматургия, заедно вървят по пътя на изследването на тези паралелни светове. За спектакъла споделя: „Имаме задачата по научно-физичен начин да направим връзки и ако хората дойдат с отворени съзнания, те биха уловили тези връзки без ние сега да им ги смелим, да ги прочетат и да разберат какво ще гледат. Колкото са по-предразположени да гледат нещо, което ще ги накара да се замислят, толкова повече ще усетят самата красота и самата дълбочина на тази фрагментарна пиеса, която, изхождайки от това, което гледат младите хора – бързите кадри, промени, смени на настроения и ситуации или пространства, ще видят едно такова нещо, което ще се случи в театралния салон, Благодарение на страхотната сценография.“

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.