0

О лимпийските игри бяха закрити с красива церемония в японската столица Токио. Капитанът на ансамбъла по художествена гимнастика Симона Дянкова бе знаменосецът на България.

Олимпийските игри бяха закрити с красива церемония в японската столица Токио. Капитанът на ансамбъла по художествена гимнастика Симона Дянкова бе знаменосецът на България.

Спортистите от различните делегации се събраха и направиха празник на стадиона, в който имаше музика, танци, красиво светлинно шоу и фойерверки.

Принцът на Япония Фумихито и президентът на МОК Томас Бах бяха сред официалните гости. Олимпийският огън загасна в края на спектакъла, за да бъде запален отново след три години за игрите в Париж.

"Това бяха безпрецедентни олимпийски игри и ние ги направихме за спортистите. През последните 16 дни вие ме впечатлихте със спортните си постижения. Вие създадохте магията на тези олимпийски игри. Бяхте по-бързи, качихте се на по-високо, защото всички останахме заедно. Вие се състезавахте безкомпромисно, но го направихте спортсменски. Вие ни вдъхновявахте с тази обединяваща сила на спорта. В тези трудни времена вие дадохте най-ценното на света - надежда. За първи път от началото на пандемията целият свят се събра заедно, на една сцена. Игрите в Токио 2020 са олимпийски игри на надеждата, солидарността и мира. Вие, най-добрите спортисти на света, можехте да осъществите своята мечта единствено защото Япония ви предостави тази възможност. От името на всички спортисти - благодарим ти, Токио, благодарим ти, Япония", каза Томас Бах в речта си. По време на официалната част от церемонията кметът на Париж Ан Идалго получи олимпийското знаме от Бах.

При предаването на следващото домакинство бяха показани кадри и публично парти от френската столица, която ще приеме олимпиадата след три години. Организационният комитет на Париж 2024 не успя да развее огромното олимпийско знаме от Айфеловата кула поради лошите метеорологичните условия.

На Игрите в Токио бяха раздадени 339 комплекта медали. От Международния олимпийски комитет отчетоха и нов рекорд - 93 национални олимпийски комитета имат поне по едно отличие от олимпиадата, което е с 6 повече от предходната.