Симеонов оттегли поправките за ВЕЦ-те в защитени зони

Симеонов оттегли поправките за ВЕЦ-те в защитени зони

Лидетът на НФСБ и зам.-председател на НС Валери Симеонов оттегли законовите си преложения за ВЕЦ-те в защитените зони. Това заяви самият той от парламентарната трибуна, а след това в кулоарите разясни мотивите си. 

Той заяви, че в последните дни се насаждала погрешна представа в обществото по отношението на малките ВЕЦ-ве, които засягали предложението от него поправки. 

Симеонов разясни, че става дума за 43 обекта, които са получили разрешение за строеж и за ползване на вода, но заради предишни поправки в закона, те ще трябва да бъдат затворени. По думите му те са отговаряли напълно на всички законови изисквания. Не били незаконно построени и са имали екологични разрешения. 

Времето преди гледането на поправките обаче било кратко и не било достатъчно обществото да бъде осветлено. 

От предварителните му разговори с депутати му станало ясно обаче, че предложението няма да бъде подкрепено, въпреки че било одобрено в ресорната енергийна комисия. 

Именно затова предпочел да го изтегли, за да има време за едно широко и масово обсъждане, което да се проведе в НС, след това текстовете да се объдят в зала с присъсвието и на експерти от МОСВ.

Неговото предложение касаело само да се продължи работата на тези 43 ВЕЦ-а. "Не ми харесва,че българският парламент се явява екзекутор на икономически субекти", каза той. По думите му са получили подкрепата на големите работодателски организации. Нямал нищо против текстовете да бъдат прецезирани. 

Отхвърли критиките на зелените, които твърдят, че така ще бъдем заплашени от евросанкции и че така се разхлабва режима за строежа на ВЕЦ-ве в защитени територии. "Тези измишльотини за санкции са част от арсенала за манипулации на зелените рекетьори спрямо изпълнителната власт и обществото", каза той.

 „В случая на мен не ми харесва това ние под натиск на екологични организации, които силно изопачават истината по този въпрос да извършим една екзекуция", каза пък Симеонов пред колегите си в залата при оттегленято на поправките. 

Всъщност предложението на Сименов бе внесно между първо и второ четене на закона за безпасно използване на ядрената енергия, с които пък да се измени закона за водите. До 2010 година е имало изградени над 160 такива ВЕЦ-а, а други 43 са останали нереализирани докрай, въпреки издадените разрешителни или пък техните 10 годшни лицензи са изтекли, но сега не могат да бъдат подновени. Причината е, че тпрез 2010 г. парламентът приема поправки, с които се забранява да се черпи вода за ток в зони, определени за "опазване на местообитания и биологични видове" или предназначени за "отдих и водни спортове". Проектът на патриотите предвиждаше отмяна на забраната за вецове, които към 2010  г. са били снабдени с разрешителни за водоползване, но не са били изградени или им е изтекъл 10 годишния срок за работа, тяхното разрешително е прекратено и не е възстановено.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.