Силвия Георгиева: Общинските бюджети са под изключителен натиск

Силвия Георгиева: Общинските бюджети са под изключителен натиск

Общинските бюджети през 2020 г. са под изключителен натиск, всички общински лечебни заведения приемат пациенти с коронавирус към момента. Това коментира Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ), пред БНР.

"Тъй като големите областни болници, болниците в големите градове, не можаха да се справят с потока от болни, заразени с Covid-19, нашите общински лечебни заведения поемат част от заразените пациенти.  Леглата, които се очакваха от нас, са осигурени. По-труден е проблемът с персонала. Легла има, но вече няма лекари и медицински персонал, който да обслужва пациентите", посочи Георгиева.

НСОРБ прави анализ на състоянието на общинските болници, като през януари ще е ясна пълната картина. От 320 лечебни заведения у нас 122 са общински. На база на данните от 93 от тях става ясно, че над 30% от лекарите и над 40% от останалия медицински персонал са в пенсионна възраст.

В Сдружението на общините не разполагат с данни за заразения медицински персонал по общини. "Голяма част от персонала е или болен, или карантиниран. Продължаваме да търсим доброволци. Колкото и да е трудно, все пак има и светлинки", коментира Георгиева. Тя акцентира върху голямата вълна от дарения, които още след началото на пандемията са помогнали на общинските болници - с доброволен труд и медицинска апаратура.

Общинските бюджети през 2020 г. са под изключителен натиск, както и всички останали бюджети - на частния бизнес и на държавата, изтъкна още Силвия Георгиева. Заради спрелите бизнеси приходите от общински данъци и такси са спаднали. Там, където общинските бюджети са позволявали, са били отделени средства за инвестиционни разходи за местните болници.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.