Силен ръст на световната търговия през третото тримесечие

Силен ръст на световната търговия през третото тримесечие

Световната търговска организация (СТО) заяви в петък, че през третото тримесечие глобалната търговия със стоки се е възстановила рязко след рекордния спад през предходното тримесечие, когато бяха в сила строги ограничения заради коронавирусната пандемия, но прогнозира забавяне на търговията в края на 2020 година.

СТО отчете скок на нейния индекс на глобалната търговия със стоки (Goods Trade Barometer) до 100,7 пункта спрямо рекордното дъно от 84,5 пункта през август.

"Последните данни показват силно възстановяване на търговията през третото тримесечие с оглед на разхлабените по това време строги противоепидемични мерки, но растежът на международната търговия вероятно ще се забави през четвъртото тримесечие, тъй като натрупаното търсене ще се изчерпи и завърши възстановяването на запасите“, отбеляза Световната търговска организация.

"Рязкото покачване на индекса се дължи на нарастването на поръчките за износ, но смесените показания при други данни и втората вълна от коронавирус могат да натежат върху търговията през следващите месеци", се казва в доклада на СТО.

В доклада също така се споменава, че свързаната с търговията несигурност е все още висока. "Втората вълна от инфекции с Covid-19 вече е в ход в Европа и Северна Америка, което води до нови строги карантинни мерки, които могат да предизвикат нов кръг от затваряне на бизнеси и нов финансов стрес".

СТО отчита още като положителен напредъка в разработването на ваксини, но все още е неизвестно кога и как те могат да бъдат внедрени за използване.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.