0

Ч лен от секционна избирателна секция № 20 в Пазарджик не е разрешил на избирател да пусне бюлетина, тъй като човекът предварително бил подал  по електронен път в ЦИК заявление, че ще гласува на територията на Република Гърция.

Член от секционна избирателна секция № 20 в Пазарджик не е разрешил на избирател да пусне бюлетина, тъй като човекът предварително бил подал  по електронен път в ЦИК заявление, че ще гласува на територията на Република Гърция.

Тъй като пътуването му се е отложило, отишъл да упражни правото си на глас в секция 20 в Пазарджик, но там бил любезно уведомен от неин член, че „има забрана за гласуване”. От комисията се обаждат в РИК и получават указания да го изпратят да си извади удостоверение за гласуване от Община Пазарджик.

Наложило се той да намери екземпляр от методическите указания на ЦИК и да им покаже, че там в т. 4.3.2 изрично е записано, че при подобни случаи всеки избирател е задължен на място да попълни специална декларация по образец „Приложение N75-ЕП”, след което се допуска до гласуване.

Случаят в секция 20 в Пазарджик е отработен и са дадени подробни указания на председателите на СИК как да процедират, ако и на други места на територията на областта има такива гласоподаватели. Това обясни председателят на РИК - Пазарджик Георги Добрев.